Prihvaćamo prioritete hrvatskog predsjedanja!

22.01.2020.

Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) izrazio je svoje slaganje s prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a ocijenivši ih iznimno sukladnima s ciljevima samog Odbora povezanima s promicanjem snažne Europe blagostanja utemeljene na zajedničkim vrijednostima.

 

Prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a – prvog otkako je Hrvatska postala članicom EU-a 2013. godine, EGSO-u je predstavio ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman na plenarnoj sjednici Odbora održanoj jučer, 22. siječnja 2020.

Poželjevši dobrodošlicu hrvatskom ministru, predsjednik EGSO-a Luca Jahier rekao je: Prioriteti za koje se hrvatsko predsjedništvo EU-a namjerava zalagati, a naročito oni koji se odnose na održivost, koincidiraju s onima koja promiče Europski gospodarski i socijalni odbor.

Pozdravljamo to što je jedan od hrvatskih prioriteta „Europa koja se razvija“, što se postiže osiguravanjem boljih uvjeta i izgleda za sve europske građane kroz uravnoteženi i održivi rast. Uvjereni smo da Program održivog razvoja mora biti glavni prioritet EU-a u sljedećem desetljeću jer savršeno balansira gospodarsko blagostanje, pitanja povezana s očuvanjem okoliša i društvenu inkluzivnost, rekao je predsjednik Jahier.

Ministar Grlić Radman podsjetio je da je Hrvatska za svoje predsjedanje odabrala moto „Snažna Europa u svijetu izazova“ kako bi dočarala svoju viziju EU-a koji djeluje u korist svih država članica i građana. Hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a počivat će na četiri stupa: Europa koja se razvija, Europa koja štiti, Europa koja povezuje i utjecajna Europa.

Ove prioritete možemo samo objeručke prihvatiti, rekao je predsjednik Jahier, dodavši kako hrvatska premijera na europskoj pozornici dolazi u važnom trenutku za budućnost EU-a, s obzirom na to da se preklapa s ustoličenjem nove Komisije i posljednjom fazom Brexita. Europa se suočava i s mnogim drugim gorućim problemima kao što su katastrofalne posljedice klimatskih promjena, populizam ili produbljivanje gospodarskih i socijalnih nejednakosti među državama članicama čime bi se mogli ugroziti sami temelji europskog projekta.

Gotovo nijedna država dosad se nije morala suočiti s takvim izazovima pri preuzimanju predsjedanja, izjavio je predsjednik Jahier.

Ministar Grlić Radman rekao je kako je hrvatsko predsjedništvo zatražilo EGSO-ov doprinos na nekoliko područje koje će poslužiti kao orijentacija za buduća promišljanja i djelovanja. Na zahtjev hrvatskog predsjedništva, EGSO će izraditi mišljenja o sljedećim temama:

  • Demografski izazovi u EU-u s obzirom na gospodarske i razvojne nejednakosti;
  • Financiranje  prelaska  na  niskougljično  gospodarstvo  i izazovi  u  financiranju  prilagodbe  klimatskim promjenama;
  • Održivo   financiranje   cjeloživotnog   učenja   i   razvoja   vještina   u   kontekstu   nedostatka   kvalificirane radne snage;
  • Učinci kampanja na sudjelovanje u donošenju političkih odluka;
  • Jedinstveno tržište za sve.

Ministar Grlić Radman rekao je da se nada da će teme koje će potaknuti zajedno s EGSO-om doprinijeti razmatranjima o budućnosti europskog projekta, o čemu će se raspravljati na Konferenciji o budućnosti Europe, a u kojoj će hrvatskom predsjedništvu pripasti posebna uloga u pripremanju međuinstitucijskog mandata. Konferencija bi se trebala održati u Hrvatskoj u svibnju pod palicom nove potpredsjednice Europske komisije zadužene za demografiju i demokraciju Dubravke Šuice.

Ministar Grlić Radman je najavio da će Hrvatska nastaviti pružati podršku svim zemljama Zapadnog Balkana na njihovom europskom putu, ovisno o njihovom ispunjavanju uvjeta i kriterija potrebnih za pristupanje EU-u. U tu će svrhu Hrvatska biti domaćin sastanka na vrhu između EU-a i Zapadnog Balkana.

Nastavit ćemo pomagati vjerodostojnu politiku proširenja EU-a temeljenu na zaslugama. Želi li EU biti snažna, svoju snagu mora pokazati ohrabrivanjem tih zemalja da provedu demokratske reforme i poboljšaju učinkovitost svojih institucija kao i svoje medijske slobode, rekao je ministar.

Podsjetivši na rezoluciju koju je EGSO usvojio prošlog listopada, a u kojoj je odluku europskih čelnika da do daljnjeg odgode otvaranje pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom nazvao geostrateškom i povijesnom pogreškom, predsjednik Jahier rekao je da bi EGSO bio više nego sretan dati ključnu prednost pitanju Zapadnog Balkana te da će dati podršku hrvatskom podupiranju politike proširenja.

Tijekom rasprave koja je uslijedila, ministar Grlić Radman razmijenio je stajališta s članovima EGSO-a iz njegove tri Skupine koje na europskoj razini predstavljaju poslodavce, sindikate i civilne udruge koje zastupaju razne interese.

Članovi EGSO-a izjavili su kako vjeruju da je moto hrvatskog predsjedništva vrlo prikladan i da je predsjedanje prilika za Hrvatsku da pokaže kojim putem svi zajedno trebamo poći. Izrazili su nadu da će hrvatsko predsjedništvo doprinijeti raspravi o europskom stupu socijalnih prava i njegovom financiranju te da će promicati razvoj koji vodi do kohezije, uključujući i razvoj ruralnih područja. Između ostalog, također su istaknuli važnost jedinstvenog tržišta i rekli kako očekuju odgovor na alarmantni odljev mozgova iz nekih zemalja EU-a.

EGSO je najavio da će održati nekoliko konferencija u Hrvatskoj i Bruxellesu, a koje će biti povezane s hrvatskim predsjedanjem. Možete računati na podršku EGSO-a, kuće europskog civilnog društva, zaključio je predsjednik Jahier na kraju rasprave

Prezentacija o aktivnostima EGSO-a zavrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem EU

vrh stranice