Prezentacija alata za procjenu klimatskih rizika ulaganja - CLIMATIG

17.01.2024.

Član HUP-a, tvrtka SENSUM, 17. siječnja 2024. godine održala je on-line predstavljanje alata za procjenu klimatskih rizika u kontekstu zelenih ulaganja. 

Od prošle godine, za prijavu EU projekata uvedena je obaveza izrade dodatne analize – tzv "CLIMATE PROOFING" tj. procesa prilagodbe infrastrukture i građevina na klimatske promjene. Cilj je osigurati da infrastruktura i građevine budu otporne na sve veće ekstremne vremenske događaje, poput poplava, suša, valova vrućine i oluja. Climate proofing je važan jer može pomoći u zaštiti života i imovine od štete uzrokovane klimatskim promjenama. Također može pomoći u smanjenju troškova popravka i obnove infrastrukture.

Alat CLIMATIG omogućava procjenu rizika od ekstremnih vremenskih događaja. Može se koristiti za procjenu rizika od poplava, suša, valova vrućine i oluja za određenu lokaciju. Ova procjena može pomoći u identifikaciji područja koja su najizloženija riziku i koja trebaju prioritetno prilagoditi kako bi se ublažio negativna utjecaj na ulaganje.

Izvještaj koji korisnici dobivaju iz predstavljenog alata, kvalitetna je podloga za pripremu „climate proofing“ dokumenta, neophodnog za sva infrastrukturna ulaganja sufinancirana eu sredstvima. Snimku prezentacije pogledajte OVDJE:

vrh stranice