Predsjednik Udruge Pavo Ćorluka u emisiji Otvoreno, 15. siječnja

16.01.2020.

O tome kakva je skrb o starim i nemoćnim osobama u RH, duge liste čekanja, nadzor rada pružatelja socijalnih usluga i druge teme vezane uz socijalnu skrb u emisiji Otvoreno  HRT-a, 15. siječnja 2020. https://vijesti.hrt.hr/574184/otvoreno-o-skrbi-starijih-i-nemocnih-osoba-u-hrvatskoj govorio je predsjednik HUP - Udruge zdravstvene njege, rehabilitacije i socijalne skrbi Pavo Ćorluka.

Uz Ćorluku u emisiji su sudjelovali Vesna Bedeković, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Lora Vidović,  pučka pravobraniteljica, Željko Kolar – župan Krapinsko-zagorski i Štefica Karačić, predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika.

Između ostalog Ćorluka je naglasio kako treba prestati  raditi razliku „privatno i javno“, već treba govoriti o kvalitetnim i nekvalitetnim domovima. Treba prestati obmanjivati javnost kako su cijene u privatnim domovima visoke, jer radi se o istim cijenama s tim da je razlika da su županijski domovi sufinancirani. Potreba i pritisak za smještajem velika, a istovremeno smo suočeni s velikim nedostatkom radne snage svih profila i medicinskih sestara/tehničara, njegovateljica, pomoćnog osoblja koje na tržištu ne možemo pronaći.

Istaknuo je važnost licenciranja i akreditiranja ustanova, te izjednačavanje cijene u privatnim i javnim ustanovama na način da korisnik dobije vačuer i sam bira ustanovu u kojoj želi biti smješten. Završno Ćorluka je naglasio kako se reforma socijalne skrbi, uz trenutni nedostatak domova, nedostatak radne snage i duge liste čekanja ne može se provesti bez privatnog sektora.

 

Izvor: HRT https://vijesti.hrt.hr/574184/otvoreno-o-skrbi-starijih-i-nemocnih-osoba-u-hrvatskoj

vrh stranice