Osvrt Izvršnog odbora HUP Udruge trgovine na uvođenja eura, te navodno uvođenje crnih lista trgovaca

03.02.2022.

U cijelom procesu pripreme uvođenja i zamjene kune sa Eurom uključeni su predstavnici HUP-a i Udruge trgovine te smo sudjelovali u izradi dokumenta Smjernica za prilagodbu gospodarstva u procesu zamjene hrvatske kune eurom s ciljem pravovremenog informiranja gospodarstvenika o pripremama koje je potrebno provesti u postupku uvođenja eura kao nacionalne valute.

Formiranje crnih lista trgovaca, crnih lista proizvođača niti crnih lista potrošača niti drugih sličnih lista niti je to u skladu sa našim temeljnim propisima, niti smatramo da za tim ima potrebe. No, ističemo da trgovci konstantno zaprimaju nove cjenike od dobavljača te smo suočeni sa često neopravdanim rastom cijena proizvođača, međutim zbog velike konkurencije u trgovačkoj djelatnosti trgovci ne dižu cijene ni onoliko koliko im dobavljači dižu cijene. Osim rasta cijena robe ne treba smetnuti sa uma da su nam poskupjeli energenti i to za nekoliko puta, o čemu javnost sve zna , kao i svi ostali troškovi. Napominjemo po ne znamo koji put da trgovina u Hrvatskoj radi sa ukupno nižom maržom nego u velikoj većini zemalja EU.

U dokumentu Smjernice jedan od mehanizama koji će doprinijeti stvaranju sigurnog okruženja za potrošače je pristupanje poslovnih subjekata Etičkom kodeksu. Cilj Etičkog kodeksa je omogućiti pouzdano i transparentno uvođenje eura u Hrvatskoj. Svaki poslovni subjekt koji posluje u direktnom odnosu s potrošačima bit će pozvan da se pridruži inicijativi s ciljem ispravnog preračunavanja i iskazivanja cijena i drugih novčanih iskaza vrijednosti, bez neopravdanog povećanja maloprodajnih cijena. Pristupanje Etičkog kodeksa bit će na dobrovoljnoj bazi.

 

vrh stranice