Osnovana HUP-Koordinacija logistike i distribucije

20.05.2024.

Za predsjednicu HUP – Koordinacije logistike i distribucije izabrana je gđa. Ana Soldo, Quehenberger logistics d.o.o., a za dopredsjednike izabrani su g. Dino Mišar, Lagermax Logistics Croatia d.o.o. i g. Albert Šestan, Alca Zagreb d.o.o.

Imajući u vidu izazove u periodu velikih logističkih ulaganja te zaključak Svjetske banke o nedostatku međusobne komunikacije i koordinacije koja bi bila potpora u planiranju, kreiranju politika i poboljšanju propisa u području multimodalne logistike, Izvršni odbor HUP-Udruge prometa donio je Odluku o osnivanju Koordinacije koja će se baviti specifičnim pitanjima i temama u cilju promoviranja uloge logističkog sektora kao jednog od neizostavnih dionika koji će sudjelovati u kreiranju politika.

Izazovi logističke djelatnosti su kompleksni: robni tokovi i potražnja za robom se povećava, cijene energije i sirovina rastu, životni vijek proizvoda je sve kraći, cijene zemljišta i najma prostora su u rastućem trendu. Istovremeno pojavljuju se nova tehnološka rješenja u različitim segmentima logističke djelatnosti. Skladišni sustavi i njegova učinkovitost utječe na učinkovitost opskrbnog lanca u cjelini, posebno imajući u vidu porast e-trgovine što zahtijeva učinkovitije upravljanje procesima.

Uzevši u obzir geografski položaj Republike Hrvatske, povoljan za razvoj logističke djelatnosti, ciljevi Koordinacije su:

o          Postati prepoznatljiv partner prema Vladi i medijima u temama vezanim za logistiku i distribuciju

o          razvoj logističke infrastrukture,

o          izmjena zakonskih okvira

o          partnerstvo i kvaliteta svih entiteta na tržištu

o          afirmirati zanimanja u logistici i distribuciji

o          povezivanje s obrazovnim institucijama radi privlačenja mladih u djelatnost

o          biti neizostavan dionik u procesu izrade strateških i operativnih dokumenata

o          povezivati se sa srodnim EU udruženjima

o          sudjelovati / organizirati stručne skupove

vrh stranice