Održano prvo izdanje novog HUP-ovog formata “Ekonomska kava” na temu rentijerstva

03.03.2023.

U prostorima Hrvatske udruge poslodavaca danas je održana „EKONOMSKA KAVA: Mjesto na kojem diskutiramo ideje”, novi format HUP-a nastao s ciljem poticanja konstruktivnog dijaloga među vodećim ekonomskim stručnjacima. Tema prvog izdanja bila je rentijerstvo, a o toj su temi na panel raspravi razgovarali su ekonomski stručnjaci: Hrvoje Zgombić, porezni stručnjak, Andrej Grubišić, ekonomski analitičar te Hrvoje Stojić, glavni ekonomist HUP-a. Rasprava je privukla i velik broj HUP-ovih članova te brojne predstavnike medija.

Glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca, Irena Weber, uvodno se obratila sudionicima i poručila: “HUP se snažno zalaže za Hrvatsku zadovoljnih radnika, jakog gospodarstva i moderne javne uprave. Ključ za postizanje tog cilja je valorizacija rada i stvaranje kulture rada i stvaranja. Zato zahtijevamo rasterećenje rada i izjednačavanje poreznog tretmana prihoda od rada i prihoda od iznajmljivanja, kada ono postaje posao, a ne mala djelatnost. Time ćemo ukloniti ‘poticaj’ za poreznu evaziju i seljenje kapitalnih ulaganja u 'porezne oaze', kakva je u Hrvatskoj renta”.

Porezni i ekonomski stručnjaci jednoglasno su se prilikom rasprave složili kako treba izjednačiti porezni tretman rada i rente, ali također skrenuli pozornosti kako je nužno provesti strukturne reforme poput porezne ili reforme tržišta rada, a kao najvažniju istaknuli su reformu pravosuđa.

„Porezi moraju biti neutralni u odnosu na ponašanje građana, odnosno ne smiju usmjeravati odluku o investiciji. Što je manji porez to je više investicija u granu koja je nisko oporezovana. Zato su danas ulaganja velika u apartmane, a možda bi bila jednako velika u industriju i proizvodnju da su jednako nisko porezno opterećeni“, komentirao je istaknuti porezni stručnjak Hrvoje Zgombić.

„HUP se snažno zalaže za rasterećenje rada kroz svoju poreznu reformu. Naši prijedlozi rasterećenja značili bi milijardu eura manje prihode lokalnim jedinicama od poreza na dohodak, ali čak trećina tog novca nadoknadila bi se kada bi se na prihod od rente plaćao porez po stopi od 10 posto“, prikazao je Hrvoje Stojić, glavni ekonomist HUP-a.

"Rentijerstvo je oblik pasivnog prihoda. To ne uključuje samo prihod od apartmana, nego i prihod od depozita, upis narodne obveznice, uplate u mirovinske fondove i druge stvari. Apsolutno je paradoksalno da imamo situaciju gdje netko ima ozbiljan biznis, a na koji se suštinski ne plaća nikakav porez. Što ne znači da ga treba prekomjerno opteretiti, ali mora biti jednako opterećujuće kao i za sve druge u sustavu”, zaključio je ekonomski analitičar Andrej Grubišić.

 

vrh stranice