HUP: Nastavak mjera osigurava stabilnost, što je vitalno za oporavak gospodarstva

02.03.2023.

-        Nagađanja o izdvajanju pojedinih poduzetnika iz najavljenih mjera duboko su nepravedne i neprovedive; HUP se tome oštro protivi

 HUP pozdravlja najavu Vlade o nastavku mjera za pomoć gospodarstvu, kao i uključivanje poslodavaca u izradu novog paketa mjera.

Neugodno smo pak iznenađeni medijskim nagađanjima o potencijalnom izdvajanju pojedinih poduzetnika iz najavljenih mjera te smo uvjereni da bi takvo rješenje bilo duboko nepravedno i neprovedivo. 

Pravovremeno donošenje uvjeta, koji će biti na snazi nakon 31. ožujka, od velike je važnosti za gospodarstvo kako bi kompanije mogle planirati daljnji tijek poslovne godine. Stabilnost i predvidljivost poslovanja ključ su za nastavak rasta investicija, plaća i zapošljavanja.

Uz smanjivanje prosječne limitirane cijene za električnu energiju članice HUP-a ističu potrebu za nastavkom subvencija za plin. Velik broj proizvodnih kompanija traži i da se u ovaj krug mjera uključe subvencije za tehnološku paru, koja je u potpunosti bila izostavljena iz dosadašnjih mjera a predstavlja velik i neopravdan trošak za prerađivačku industriju.

Detalje prijedloga HUP će iznijeti na direktnim razgovorima s predstavnicima Vlade, kao i kvalitetna rješenja drugih članica Europske Unije.

Pravovremeno donošenje mjera i osiguranje predvidljivosti i stabilnosti osobito je važno u okolnostima prijeteće krize, a kako bi se domaća ekonomija mogla snažnije boriti sa svim izazovima koje donosi poslovanje na izuzetno nestabilnom tržištu.

Mjere su u ovom trenutku ključne i za zadržavanje i jačanje konkurentnosti domaće ekonomije, osobito nakon ulaska u eurozonu i schengenski prostor. Bez snažnog gospodarstva nema ni rasta plaća ni rasta BDP-a.  

vrh stranice