Održana ADRIA Internship radionica

19.04.2019.

U organizaciji HUP-Udruge industrije nemetala, građevinskog materijala i rudarstva u srijedu 17. travnja 2019. g. održana je radionica ADRIA Internship Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT), putem Inovacijske zajednice EIT RawMaterials (održivo istraživanje, vađenje, prerada, recikliranje i supstituiranje sirovina), unutar Regionalnog centra Adria. Hrvatski predstavnici Regionalnog centra Adria, hub-a konzorcija EIT RawMaterials, predstavili su pilot program stručne prakse za studente iz regije.

U sklopu programa nudi se 20 stipendija za studente završnih godina studija, a pojedino poduzeće iz sektora neenergetskih mineralnih sirovina može aplicirati za najviše dva studenta. Predstavnici industrije svojim su prijedlozima, očitovanjem o potencijalnim sastavnim kurikulumima stručne prakse i željenom profilu stipendista uvelike doprinijeli daljnjem kreiranju pilot programa.

Stručna studentska praksa može trajati od 1 do 3 mjeseca. Na praksu dolaze studenti koji su završili preddiplomski studij u polju rudarstva, geologije, kemijske tehnologije, metalurgije, inženjerstva okoliša i sl. iz regije Adria. Projektom se tijekom trajanja stručne studentske prakse predviđa financiranje poduzeću troškova mentora u iznosu od 500,00 EUR i studentu troškova u iznosu od 500,00 EUR mjesečno.

U konzorcij projekta uključeni su sljedeći fakulteti Sveučilišta u Zagrebu: Rudarsko-geološko-naftni fakultet (RGNF), Prirodoslovno-matematički fakultet (PMF), Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije (FKIT), Prehrambeno-biotehnološki fakultet (PBF), Metalurški fakultet, Sisak (SIMET) i Geothenički fakultet, Varaždin (GFV).

Regionalni centar Adria je zajednički projekt Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Geološkog zavoda Slovenije i slovenskog Zavoda za gradbeništvo, financiran od strane Europskog instituta za tehnologije i inovaciju (EIT), s ciljem pružanja podrške za potencijalne nove partnere EIT RawMaterials zajednice znanja i inovacija te posredovanja između studenata i njihovih potencijalnih poslodavaca u sektoru mineralnih sirovina.

Radionicu na kojoj su sudjelovali članovi HUP-Udruge poslodavaca industrije nemetala, građevinskog materijala i rudarstva te HUP-Udruge poslodavaca graditeljstva vodili su predstavnici Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta. U organizaciji događaja prepoznata je važnost Hrvatske udruge poslodavaca kao krovne udruge koja okuplja niz relevantnih tvrtki i pruža podršku za povezivanje visokoobrazovnog s industrijskim i poduzetničkim sektorom.

Više o projektu Regionalni centar Adria možete pronaći na stranici.

Poduzeća iz sektora neenergetskih mineralnih sirovina zainteresirana za sudjelovanje u ovom projektu mogu se javiti na adresu mirela.gudan@hup.hr.

 

vrh stranice