Terenski Izvršni odbor HUP-udruge industrije nemetala, građevinskog materijala i rudarstva Hrvatske

12.10.2022.

Izvršni odbor HUP-udruge industrije nemetala, građevinskog materijala i rudarstva Hrvatske održao je terensku sjednicu u poduzeću Knauf Insulation, Industrija termičkih, akustičkih i protupožarnih izolacija d.o.o., u Novom Marofu u utorak, 11. listopada 2022. godine. Domaćin terenske sjednice bio je Stjepan Mršić, član uprave - direktor toga poduzeća i član Izvršnog odbora Udruge.

Gošće Izvršnog odbora bile su Irena Weber, glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca i Milka Kosanović, direktorica odnosa s članstvom HUP-a.

Merica Pletikosić, predsjednica Udruge, dala je uvodnu prezentaciju sektora i ključnih izazova te istaknula da je Hrvatska udruga poslodavaca ovoj Udruzi najčvršći i najsnažniji kanal za rješavanje problema s kojima su članovi suočeni u izvanrednim okolnostima u kojima posluju od početka pandemije i rata u Europi te izloženosti konkurenciji koja dolazi iz trećih zemalja i nije opterećena troškovima provođenja europske klimatske politike.

Udruga je vrlo angažirana po ključnim sektorskim temama, osobito po pitanju sveobuhvatnog Europskog zelenog plana koji je najviše naslonjen upravo na ovaj sektor radi dekarbonizacije i energetske tranzicije gospodarstva. Članovi Udruge posvećeni su investicijama radi provedbe politike Zelenog plana, no zbog administrativnih prepreka njihova realizacija je onemogućena, što negativno utječe i na privlačenje novih investicija te povlačenje sredstava iz EU fondova.

Ovoj energetski intenzivnoj industriji ključni problem jest energija, kako zbog enormnog poskupljenja energenata i prepreka koje je osiguranju vlastitih obnovljivih izvora energije postavio Zakon o tržištu električne energije, tako i zbog nedostatne infrastrukture.

Cijeneći da postojeća struktura izvora električne energije u RH, domaća proizvodnja, odnosno ukupna energetska bilanca i mogućnost zaštite koje pruža terminsko tržište omogućavaju osjetno niže cijene energije, sudionici sjednice stajališta su da je cijene energije moguće dodatno unaprijediti, uz nužno uklanjanje prepreka investicijama u OIE i razvoj infrastrukture.

Glavna direktorica HUP-a Irena Weber naglasila je odličnu suradnju s resornim ministarstvima, osobito pri dimenzioniranju jesenskog paketa mjera i uključivanju velikih poduzeća koja zapošljavaju velik broj radnika i imaju vodeću ulogu u hrvatskom gospodarstvu. Kako je sektor suočen s nedostatkom kvalificirane radne snage, istaknula je i napore koje HUP čini u cilju smanjenja cijene rada i poreznog opterećenja te unaprjeđenja postupka zapošljavanja radnika iz trećih zemalja.

Proizvođači građevinskog materijala koje okuplja Udruga proizvode kvalitetne proizvode priznate i na stranim tržištima na kojima ostvaruju vrhunske izvozne rezultate te su svojom proizvodnjom blizu mjesta ugradnje spremni u potpunosti servisirati sve potrebe investicijskih projekata u Hrvatskoj, obnovu zgrada oštećenih potresom, energetsku obnovu zgrada te infrastrukturne projekte.

vrh stranice