Održana 70. sjednica Vijeća članova HUP-a - ključne teme: ZOR, strukovno obrazovanje i rad nedjeljom

29.06.2021.

Danas je održana 70. sjednica Vijeća članova Hrvatske udruge poslodavaca u Kristalnoj dvorani hotela Westin u Zagrebu, na kojoj je između ostalih nazočio i predsjednik HUP-a, g. Mihael Furjan. 

Nakon usvajanja Poslovnika o radu Vijeća članova, razgovaralo se o aktualnim temama koje su u fokusu poslodavaca, prije svega o Zakonu o radu, Zakonu o strukovnom obrazovanju te o Zakonu o trgovini, odnosno radu nedjeljom.

Aktualnosti izrade novog Zakona o radu iznijeli su g. Kristian Krpan, član Izvršnog odbora HUP-a te ministar Josip Aladrović koji je kao gost sudjelovao na ovoj sjednici te odgovarao na pitanja članova vezane uz područje rada i radnih odnosa. Zaključeno je kako nam je potrebna daljnja modernizacija ZOR-a te u konačnici stvaranje što konkurentnijeg radnog zakonodavstva kojim će Republika Hrvatska moći parirati zemalja u okruženju.

O izmjenama Zakona o strukovnom obrazovanju govorili su gđa Milka Kosanović, direktorica odnosa s članstvom HUP-a, g. Kristian Krpan, član Izvršnog odbora HUP-a, gđa Gordana Nikolić, predsjednica HUP-Udurge poslodavaca u obrazovanju i g. Franjo Beser, predsjednik HUP-Udurge grafičara. Poslodavci smatraju da strukovno obrazovanje treba učenike pripremiti za tržište rada budućnosti te nastavak obrazovanja na visokim učilištima i fakultetima.

Posljednja tema bio je rad nedjeljom oko kojeg se u zadnje vrijeme povela velika javna rasprava i o njoj je govorio g. Damir Zorić, glavni direktor HUP-a. Tema je horizontalna i osim trgovine tiče se i drugih djelatnosti. Članovi HUP-a istaknuli su još jednom kako su protiv bilo kakvih zabrana.

Na današnjoj Sjednici usvojena je i inicijativa za izradu novog, suvremenijeg Statuta HUP-a koji će osigurati veću demokratičnost Udruge, kao i i incijativa da HUP svake godine financira jedan projekt od općeg društevenog interesa, a na prijedlog predsjednika Vijeća članova, gospodina Ivana Mišetića.

vrh stranice