Održan sastanak predstavnika HUP-a i HUB-a s predstavnicima MPGI

13.06.2023.

2. sastanak predstavnika Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine i predstavnika HUB-a i HUP-a održan je 13. lipnja 2023. HUB i HUP su na inicijativu svojih članova pokrenuli sastanke s predstavnicima Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine a vezano uz prikupljanje energetskih certifikata sukladno zahtjevima ECB-a po ESG temama.

S ciljem što kvalitetnije implementacije važeće regulative (prikupljanje energetskih certifikata jedna je od regulatornih obveza i potreba svih banaka prema zahtjevima ECB-a po ESG temama. IEC - Informacijski sustav energetskih certifikata u nadležnosti je MPGI radi se o aplikaciji koja omogućuje ovlaštenim osobama za energetsko certificiranje, energetske preglede zgrada i/ili redovite preglede sustava grijanja, sustava hlađenja i sustava ventilacije i klimatizacije u zgradi, izdavanje i pohranu energetskih certifikata i unos podataka o energetskom stanju zgrade. Od 1. listopada 2017. godine izdavanje energetskih certifikata u Republici Hrvatskoj moguće je jedino pomoću Informacijskog sustava energetskih certifikata (lEC https://eenergetskicertifikat.mgipu.hr).

Prijedlog članova HUB-a i HUP-a je da se omogući sustavna dostava podataka iz Informacijskog sustava Ministarstva prema bankama, a prema potrebi i drugim korisnicima te proširenje trenutno dostupnih podataka.

 

vrh stranice