Nenad Mijailović, izvršni direktor za financije tvrtke Galenika, najbolji je regionalni financijski direktor za Jugoistočnu Europu za 2020.

09.03.2022.

Zagreb, 9. ožujka 2022. – Nenad Mijailović, izvršni direktor za financije farmaceutske tvrtke Galenika iz Srbije, proglašen je najboljim financijskim direktorom Jugoistočne Europe* za 2020. godinu., na prvoj dodjeli ove nagrade u organizaciji konzultantsko-revizorske tvrtke Deloitte. Nagrada je to koja se dodjeljuje za postignuća i projekte koje financijski direktor vodi u okviru funkcije financija te se mjeri rezultatima koje tvrtka ostvaruje temeljem tih aktivnosti.

Prepoznajući sve veću ulogu financijskih direktora, Deloitte je 2016. godine u Hrvatskoj pokrenuo izbor najboljeg financijskog direktora, a kojeg izabire stručna komisija prema jasno definiranim kriterijima, odnosno na temelju popunjenog kratkog upitnika iz prijave na natječaj te javno dostupnih revidiranih financijskih izvještaja tvrtke.

 

2021. godini natječaj je proširen i na zemlje u okruženju, tako su se za titulu najboljeg regionalnog direktora za 2020., uz najbolju hrvatsku financijsku direktoricu, Ružicu Petričec Fabijanec, natjecali i najbolji financijski direktori iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije: Maid Jabandžić (Madi), Sabina Župec Kranjc (Nova KBM) i Nenad Mijailović (Galenika).

 

Nakon nagrade za najboljeg financijskog direktora Srbije u 2020. godini u organizaciji tvrtke Deloitte i Udruženja financijskih direktora Srbije, regionalna nagrada predstavlja dodatno priznanje rezultata koji je tim Galenike ostvario u posljednje četiri godine, ali i veliki poticaj za mene. Osjećam obavezu i dodatnu motivaciju da ovo priznanje opravdam daljnjim osobnim i profesionalnim razvojem kao i daljnjim uspješnim poslovanjem tvrtke u kojoj radim. Zahvaljujem se organizatorima i nadam se da će ovogodišnji, prvi izbor najboljeg financijskog direktora za Jugoistočnu Europu prerasti u tradicionalni događaj promoviranja transparentnog korporativnog upravljanja, izjavio je Nenad Mijailović, izvršni direktor za financije u tvrtki Galenika.

  

Nagrada je dodijeljena u sklopu Konferencije CFO 2022. – Winning in a disruptive world, a uručio ju je prof.dr.sc. Boris Tušek s Ekonomskog fakulteta Zagreb i predsjednik neovisne komisije koja je odabrala regionalnog financijskog direktora godine. Uz njega, komisiju za izbor najboljeg financijskog direktora Hrvatske činili su: prof.dr. Jelena Poljašević, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Banja Luci, prof.dr. Aljoša Valentinčić, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Ljubljani,  Violeta Kovačević, predsjednica uprave Mercator-S i Marina Tonžetić, partnerica u Odjelu revizije i savjetovanja, Deloitte.

Konferenciju, koja je u prostorima Hrvatske udruge poslodavaca okupila 100-tinjak osoba iz poslovnog svijeta, uvodnim obraćanjem otvorili su Marina Tonžetić, partnerica u Deloitteu Hrvatska i voditeljica CFO inicijative i dr.sc. Damir Zorić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

Tonžetić je u pozdravnom govoru istaknula značajnu ulogu financija, a onda i financijskih direktora u uvjetima nestabilnog i promjenjivog okruženja. Također se osvrnula na izazove s kojima se susreću financijski direktori – od tržišnih poremećaja i financijske preobrazbe do vodstva i sve veće važnosti funkcije financija.

Na dnevnoj osnovi se suočavamo s promjenama i utjecajima u okruženju, a to u poslovnom svijetu nije ništa novo. Međutim, današnja stvarnost je ipak nešto drugačija. Posljednje dvije godine su ubrzale poslovne inovacije i testirale koncept rada na daljinu. Što to znači za financijske direktore? Raditi samo jednu ili dvije stvari iznimno dobro vjerojatno neće biti dovoljno, kao niti biti izolirana funkcija unutar sustava. Budućnost financija svodi se na upravljanje među funkcijama, izgradnju prave kombinacije sposobnosti i uspostavljanje snažnog podatkovnog temelja. To su važni čimbenici koji će razlikovati organizacije. Ključno je utvrditi na koja područja se usmjeriti (na temelju evoluirajućih poslovnih potreba i postojećih financijskih mogućnosti), a zatim holistički upravljati promjenama, što će vas uz stalan napredak, dovesti tamo gdje trebate biti.”, istaknula je Marina Tonžetić, partnerica u Deloitteu i voditeljica CFO programa u Hrvatskoj.

Drago nam je što je Hrvatska udruga poslodavaca partner ovogodišnjoj konferenciji čime ujedno i mi kao organizacija i odgovorni socijalni partner prepoznajemo područje upravljanja financija kao jednu od glavnih funkcija u svakoj kompaniji bez obzira na njezinu veličinu i djelatnost koju obavlja. Dosadašnja uloga financijskih direktora znatno se promijenila unatrag nekoliko godina te danas je to funkcija koja ima niz odgovornosti koje nadilaze razinu osnovnog upravljanja financijama. Danas u izazovnim vremenima brzih promjena te kontinuiranih izmjena propisa, uloga CFO-a je vrlo zahtjevna te traži brze prilagodbe i djelovanje kako bi se osigurao razvoj i održivost poslovanja svake kompanije. Čestitam kandidatima koji su sudjelovali u izboru te dobitniku nagrade, a ujedno i pohvale Deloitteu kao organizatoru i promotoru ove nagrade kojim su osigurali da funkcija financija bude vidljiva i prepoznata u široj javnosti, a ne samo u poslovnim sferama”, izjavio je dr.sc. Damir Zorić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

Na konferenciji su održana četiri izlaganja i jedna panel diskusija. Najprije je Velimir Šonje, ekonomski analitičar i direktor tvrtke Arhivanalitika održao izlaganje „Pandemija, rat u Ukrajini i

hrvatsko gospodarstvo“ u kojem se dotaknuo aktualnih ekonomskih tema: Kako se iz perspektive ekonomske analize i političke ekonomije suočiti s izazovima koji su nastali tijekom pandemije? Koliko će nas pandemija unazaditi i kakvi nas izazovi očekuju nakon pandemije?

O tome kako eventualni globalni ili regionalni tržišni poremećaji utječu na gospodarstvo i njegovu otpornost te je li financijska preobrazba rješenje za prevladavanje tih tržišnih poremećaja govorio je Olindo Shehu, glavni partner za Deloitteovu CE South regiju.

Ublažavanje klimatskih promjena dugotrajan je proces, potrebno je istovremeno učiti živjeti s posljedicama klimatskih promjena no i prilagođavati se na novonastale uvjete i zahtjeve. O segmentu ublažavanja klimatskih promjena u tvrtkama u svom izlaganju, „Utjecaj europskog zelenog plana na korporacije - 22/23“, govorio je Constantin Cesnovar ispred organizacije Finance Trainer.

Poseban gost iznenađenja bio je Tonči Huljić, hrvatski glazbenik, tekstopisac i glazbeni producent, nakon čega je o upotrebi umjetne inteligencije u održivim financijama govorio Ranko Petraković iz SAP-a.

Na panel diskusiji Kibernetička sigurnost: nova pitanja, trendovi, tehnologije i prijetnje svoje stavove su iznijeli Andro Galinović (Infobip), Ratko Drča (Deloitte), Milan Parat (Hrvatska udruga banaka), Dalibor Kovačević (RBA). Panel diskusiju je moderirao Domagoj Novokmet, novinar N1 televizije.

U završnom dijelu konferencije Vjeran Buljan, menadžer u Deloitteovu odjelu financijskog savjetovanja i Zvonimir Vlak, menadžer u Deloitteovu odjelu revizije i savjetovanja dali su pregled Stavova financijskih direktora u Hrvatskoj i Srednjoj Europi za 2022. godinu.

Prije službene dodjele nagrade za najboljeg regionalnog CFO a u Jugoistočnoj Europi, okupljenima se obratila Ružica Petričec Fabijanec, članica uprave za financije i poslovne operacije RASCO-a, najbolja hrvatska financijska direktorica za 2020. godinu.

Prezentacije predavača možete preuzeti na: www.deloitte.com/hr/cfo-2022-konferencija

 

 

vrh stranice