Novo predsjedništvo Koordinacije za medicinske proizvode

13.06.2022.

HUP-Koordinacija za medicinske proizvode održala je izbore za novo predsjedništvo Koordinacije koje čini jedan predsjednik i 2 dopredsjednika.

Za predsjednika izabran je Domagoj Sudić, izvršni direktor Bauerfeind d.o.o.,a za dopredsjednike: Martina Džepina, direktorica Medilab One d.o.o. i Marko Husić, direktor Otto Bock Adria d.o.o

Primopredaja te sastanak novog i starog predsjedništva  (g. Budan, gđa Bambić i g. Ćosić) održano je u petak, 10. lipnja

 

Novo predsjedništvo Koordinacije kao prve aktivnosti ističe pokretanje inicijative prema Ministarstvu zdravstva kao nositelju izrade temeljnih propisa iz područja ortopedskih/medicinskih pomagala kao što je  promjena Nacrta Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o mjerilima za stavljanje medicinskih proizvoda na osnovnu i dodatnu listu medicinskih proizvoda HZZO-a te mjerilima za određivanje cijena medicinskih proizvoda također je u planu održavanje pojedinačnih sastanka sa ključnim grupama pomagala i članovima kao i ostalim predstavnicima ključnih javnosti kako bi se istaknula glavna problematika ove Koordinacije, ali i pozvala državne institucije na pronalaženje rješenja. Uslijed makroekonomske situacije koja je izazvana pandemijom COVID-19, ratom u Ukrajini, ogromnim rastom cijena goriva i velikim problemima u opskrbi te desetogodišnjim stalnim padom cijena pomagala na Listi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, članovi Koordinacije medicinskih proizvoda izražavaju veliku zabrinutost već od početka ove godine da neće biti u mogućnosti opskrbljivati hrvatsko tržište pomagalima koji su mnogobrojnim bolesnicima neophodni za život. Nabavna cijena pomagala u ovoj godini porasla je 30-40% i mnogobrojne tvrtke posluju negativno te ne mogu jamčiti da će do kraja godine osigurati održivo poslovanje i nesmetanu isporuku pomagala. Dodatni problem je što je tim pomagalima cijena na Listi HZZO-a u posljednjih 10 godina pala za gotovo 19% (nominalno), a kad se korigira za inflaciju, cijena je manja za čak 42,5%. Postojeći propisi iz područja ortopedskih i drugih pomagala ne prate aktualne promjene tržišta pri čemu je informirano nadležno Ministarstvo i HZZO.

Koordinacija medicinskih proizvoda Hrvatske udruge poslodavaca djeluje od 2006. godine te okuplja 60-tak tvrtki koje pacijentima osiguravaju pomagala na područjima inkontinencije, pulmologije, dijabetesa te ortopedska pomagala, pomagala za urogenitalni i probavni sustav, obloge za rane, pomagala za dijalizu i sl. 

 

vrh stranice