Nagradni natječaj HUP-a: Promocija poduzetništva u srednjim školama

27.02.2019.

U 2019. godini Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) nastavlja poticati i promovirati poduzetništvo te je stoga ponovno raspisala nagradni natječaj namijenjen učenicima srednjih škola u Republici Hrvatskoj. HUP se želi usmjeriti prema mladima u srednjim školama kako bi se potaknulo škole, nastavnike i učenike na pokretanje poduzetničkih inicijativa. Na taj način veći broj mladih ljudi može se usmjeriti prema poduzetništvu te se istodobno među njima, a posredno i među njihovim roditeljima te unutar njihovih lokalnih zajednica gradi pozitivna percepcija poduzetništva i poduzetnika. Cilj je promovirati poduzetništvo među mladima kroz organizaciju natječaja kojim bi se nagradilo 25 poduzetničkih inicijativa/projekata srednjih škola. Natječaj se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske uz partnerstvo Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Pravila natječaja

HUP-ov natječaj za mlade poduzetnike namijenjen je srednjim školama u Hrvatskoj tj. timovima njihovih učenika koji imaju mogućnost samostalno ili u timu prijaviti svoje poduzetničke projekte.

Projekti se prijavljuju kroz obrazac priložen uz ovaj natječaj. Prijedlozi projekata mogu sadržavati najviše 6000 znakova.

Prijavljeni projekt mora biti originalan odnosno prijavljeni projekti ne smiju koristiti sadržaj zaštićen autorskim i drugim pravima intelektualnog vlasništva drugih osoba bez njihova odobrenja.

Prošlogodišnji prijavitelji mogu, uz nove projekte, prijaviti projekte koji su prijavljeni na prošlogodišnjem natječaju „Poduzetnici budućnosti“ ukoliko je ideja iz projekta na bilo koji način nadograđena i / ili poboljšana u odnosu na prošlogodišnju prijavu.

Učenici, uz nastavnika mentora, se na natječaj mogu prijavljivati individualno ili u skupinama od najviše 10 članova. Jedan učenik ili učenica odnosno jedna skupina učenika može na natječaj prijaviti samo jedan rad. Učenik koji na natječaj prijavi individualni rad može sudjelovati u izradi jednog rada u skupini.

Svaki prijavljeni rad treba sadržavati podatke o mentoru (ime i prezime te podaci za kontakt). Natječaj je otvoren za prijavu radova od 4. ožujka do zaključno 29. travnja 2019. godine.

Odluka o dodjeli nagrada bit će objavljena u lipnju 2019. godine na Danu poduzetnika te slanjem mail obavijesti na sve prijavljene.

Novčane nagrade isplatit će se na žiro račune srednjih škola koje pohađaju sudionici koji su osmislili pobjedničke projekte. HUP snažno potiče i podupire srednje škole da isplaćene iznose iskoriste u direktne edukativne svrhe i aktivnosti, odnosno, trebaju ih uložiti u edukaciju učenika o poduzetništvu te razvoj poduzetničkih znanja i vještina učenika škole.

Odabir projekata

Projekte će ocjenjivati stručni žiri HUP-a koji će ocjenjivati prijavljene projekte s obzirom na samu poduzetničku ideju, ciljeve, doseg tržišta, te mogućnost za uspjeh i daljnji razvoj projekta.

Odabranim projektima HUP će dodijeliti novčane nagrade u ukupnom iznosu od 250.000 kuna, a prema sljedećoj raspodjeli:

- 5 najboljih projekata (1.-5. mjesto) nagrađuje se s po 25.000 kuna svaki,

- 5 sljedeće rangiranih (6.-10. mjesto) nagrađuje se s po 10.000 kuna svaki,

- ostalih 15 projekata (11.-25. mjesto) nagrađuje se s po 5.000 kuna svaki.

Dodjela nagrada

Nositeljima prvih pet odabranih projekata HUP će dodijeliti nagrade na Danu poduzetnika u lipnju 2019. godine, dok bi nositeljima ostalih projekata nagrade uručio prilikom posjeta njihovim školama.

Posjeti školama

Tijekom godine top poduzetnici, članovi HUP-a posjetit će sve škole koje su ili iz kojih dolaze dobitnici nagrada HUP-ovog natječaja. Kao što je spomenuto, dobitnicima od 6. do 25. mjesta tom prilikom uručuju se i nagrade.

Vrijednost je ovih posjeta što se tom prilikom poduzetnici upoznaju s učenicima i nastavnicima i njihovim projektima, te im kroz razgovor daju savjete i prenose svoja iskustva koja će im koristiti u daljnjem razvoju njihovih projekata. Prilika je to učenicima da se prezentiraju poduzetnicima i skrenu pozornost na svoje projekte.

Predstavljanje i podrška projektima

Svi nagrađeni poduzetnički projekti će također biti predstavljeni na web stranici HUP-a kako bi se s njima mogli upoznati svi zainteresirani članovi HUP-a.

OBRAZAC ZA PRIJAVU NATJEČAJA

Obrasce za prijavu natječaja molimo šaljite u razdoblju od 4. ožujka do 29. travnja 2019. na mail: poduzetnici-buducnosti@hup.hr 

 

vrh stranice
vrh stranice