Na GSV-u Splitsko-dalmatinske županije raspravljano o problematičnom odnosu lokalne uprave i samouprave prema poduzetnicima

20.05.2022.

Na sjednici održanoj u Splitu, 19. svibnja 2022., članovi Gospodarsko-socijalnog vijeća Splitsko-dalmatinske županije raspravljali su o zastoju u izdavanju uporabnih i građevinskih dozvola u Splitu te o odnosu lokalne uprave i samouprave i poduzetnika. Na sjednici su prisustvovali i gosti, Doris Košta, odvjetnica i predstavnica građevinskih poduzetnika i investitora te Ante Pisac koji je izložio probleme Svpetrvs hotela zbog spora sa Gradom Supetrom. 

Građevinari su se našli u velim problemima zbog nefunkcioniranja splitskog odjela za izdavanje građevinskih i uporabnih dozvola. Problemi postaju svakim danom sve gori, a najočiti primjer predstavljaju potpuno završene zgrade koje mjesecima stoje prazne zbog čekanja na tehnički pregled. Građani koji su te stanove kupili imaju probleme (krediti i podstanarstva, ležarine za namještaj, prinove u obiteljima…) Na gubitku je i Grad Split koji ostaje zbog prihoda, a i sama država koja je ostala bez uplate PDV-a.  Zaključak GSV-a je da će GSV  uputiti dopis Gradu Splitu i tražiti odgovor zašto je došlo do zastoja. HUP Regionalni ured Split je o navedenom već obavijestio Ministarstvo graditeljstva, a predstoje i daljni koraci kako bi se riješio ovaj veliki problem.

Ante Pisac, financijski direktor Svpetrus hotela izložio je nezavidnu situaciju Svpetrus hotela i vlasnika koji je kompletan kompleks sasvim legalno kupio od države Hrvatske. Pitamo se kakvu poruku šaljemo investitorima, ako nema pravne sigurnosti ni kad je u pitanju država. Svpetrus hoteli zapošljavaju 400 djelatnika, a u sezoni taj broj ide i do 600. Predstavljaju značajnog poslodavca na otoku Braču. Pisac je izložio 3 nivoa problema koji se tiču terena nogometnog igrališta ,nerazvrstanih cesta unutar resorta i koncesija za pomorsko dobro, točnije plažu.

Hotelima je nanesena ogromna šteta koja može dovesti u pitanje samo funkcioniranje hotelskog resorta.

Hrvatska udruga poslodavaca Podružnica Dalmacija smatra da je nužno riješiti ovaj sukob i to medijacijom u interesu svih strana. Također, država bi trebala pomoći da se sukob smiri i da se nađe prihvatljivo rješenje.

vrh stranice