Mogućnosti financiranja iz EU fondova za sektor drvne i papirne industrije

29.05.2017.

Hrvatska udruga poslodavaca je 18. svibnja 2017. godine za članove iz Udruge drvne i papirne industrije organizirala prezentaciju različitih mogućnosti dobivanja bespovratnih sredstava iz EU fondova. Predavači su bili stručnjaci za fondove, članovi HUP-a. U prvom dijelu predavanja, o financiranju projekata energetske obnove govorili su predstavnici tvrtke Riteh, član HUP Udruge energetike.
Predstavnice HUP Udruge profesionalaca za fondove EU – HUP EUPRO (iz konzalting tvrtka Projekt jednako razvoj i Calluro) u drugom dijelu radionice govorile su o Općim kriterijima prijave projekata na natječaje financirane fondovima EU te su na praktičnim primjerima pojasnile kriterije za isključenje te sam proces podnošenja prijave projekata.
Prezentirale su mogućnosti za sektor u okviru natječaja: Kompetentnost i razvoj MSP, „Modernizacija tehnologija, strojeva, alata i opreme u predindustrijskoj preradi drva“, Internacionalizacija poslovanja MSP, Certifikacijom proizvoda do tržišta, Komercijalizacija inovacija u poduzetništvu te Povećanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP putem informacijsko-komunikacijskih tehnologija. Odgovorena su brojna pitanja poduzetnika o prihvatljivosti specifičnih troškova i intezitetu potpora u okviru predstavljenih natječaja.

Za veće tvrtke bila je osobito zanimljiva prezentacija o olakšicama koje mogu ostvariti kroz Zakon o poticanju ulaganja. „Ovisno o visini investicije, veličini poduzetnika i broju novih radnih mjesta koja će se otvoriti kao rezultat ulaganja, poduzetnik može ostvariti umanjenje stope poreza na dobit za: 50%, 75% ili 100%. Potpora se izračunava temeljem ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu ili kroz troškove plaća novootvorenih radnih mjesta - u obzir se uzima onaj iznos koji je veći.“ naglasile su predavačice.

Udruga profesionalaca za fondove EU će tijekom godine organizirati niz sličnih predavanja prilagođenih za pojedine sektore tj. granske udruge HUPa. O točnim terminima održavanja obavijestiti ćemo članove pravovremeno putem e-maila i web stranica HUPa.
vrh stranice