Konferencija „Optimizacija tržišta rada“, Opatija 1. ožujka 2024.

01.03.2024.

Konferencija „Optimizacija tržišta rada“ održala se u Opatiji 1. ožujka 2024.

Na konferenciji na temu „Optimizacija tržišta rada“ u organizaciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Novog lista raspravljalo se o problemima, izazovima, prilikama i trendovima hrvatskog tržišta rada. U panel raspravi su sudjelovali: Ivan Vidiš, državni tajnik Ministarstva mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Ante Lončar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Josip Pavić, državni tajnik Ministarstva turizma i sporta, Natali Komen Bujas, direktorica HUP – udruge ugostiteljstva i turizma, Josip Zaher, pomoćnik predsjednika Hrvatske gospodarske komore i predsjednik Komore Zagreb te Petra-Maja Jakopec, direktorica Odjela ljudskih potencijala u destinacijama Valamar Rivijera. Zaključeno je kako je najvažniji cilj - stabilnost tržišta rada – što je multidisciplinarni proces koji podrazumijeva suradnju svih dionika i kontinuirani socijalni dijalog. Vlada će nastaviti s podrškom poslodavcima i radnicima kroz mjere aktivne politike zapošljavanja, posebno za rad u nadolazećoj sezoni. Kako bi se omogućilo što bolje spajanje ponude i potražnje aktivnosti će se usmjeriti na dodatno aktiviranje domaće radne snage i olakšavanje uvoza strane tamo gdje je potrebno.

Natali Komen Bujas istaknula je u panel raspravi kako su u fokusu HUP Udruge ugostiteljstva i turizma mjere s ciljem zadržavanja i privlačenja radnika. Svima je zajednički cilj da Hrvatska bude zemlja poželjna za život i rad. Stoga nastojimo naći rješenja kako bi zadržali domaće radnike i s druge strane unaprijedili sustav izdavanja radnih dozvola kroz administrativno rasterećenje i daljnju digitalizaciju postupaka.

Pored sklapanja novog Kolektivnog ugovora ugostiteljstva, programa i potpora za edukaciju deficitarnih znanja/zanimanja u turizmu te potrebe donošenja demografske i imigracijske politike RH, važno je osigurati što konkurentnije uvjete rada jer je nedostatak radnika jednako prisutan i u nama konkurentskim turističkim zemljama. Sa sindikatima u turizmu svake godine pregovaramo o povećanju plaća u ugostiteljstvu te smo upravo pred potpisivanjem i ugovaranjem novih minimalnih plaća u ugostiteljstvu koje će za tipična radna mjesta u ugostiteljstvu (konobari, kuhari, slastičari, recepcionari ..) od 1.5.2024. u prosjeku biti povećane za 17 % u odnosu na 2023. godinu. U turizmu se bilježi trend kontinuiranog povećanja plaća koji će se nastaviti i ove godine. Uz plaću, poslodavci daju dodatne beneficije, osigurava se smještaj, prehrana, te sektor turizma po uvjetima rada postaje sve atraktivniji poslodavac. I dalje ima prostora za veći angažman domaćih radnika što bi se primjerice riješilo s fleksibilnijim reguliranjem obavljanja privremenih i povremenih poslova. Istovremeno, obrazovne programe potrebno je uskladiti s potrebama tržišta rada. Veći značaj treba dati edukaciji i posebno animiranju mladih za obrazovanje i rad u turizmu. Poslodavci u turizmu zajedno s Vladom i sindikatima moraju unaprijediti uvjete rada u turizmu kako ne bi došlo do pada kvalitete i kako bi se osigurao održivi razvoj turizma visoke dodane vrijednosti.

vrh stranice