Kemikalije: Komisija pokreće javno savjetovanje o reviziji središnje uredbe o kemikalijama - otvoreno do 15.11.21.

09.08.2021.

Europska komisija danas, (9.8. 2021.)  je pokrenula javno savjetovanje o reviziji Uredbe o razvrstavanju, označavanju i pakiranju kemijskih tvari i smjesa („Uredba CLP“). 

Ova revizija jedna je od 85 aktivnosti planiranih u Strategiji kemikalija za održivost , koju je Komisija usvojila u listopadu 2020. godine kao prvi korak prema ambiciji nultog zagađenja. Pozivaju se građani i organizacije da podijele svoja mišljenja do 15. studenog  2021 .

CLP uredba temeljni je dio zakona koji se koristi u EU -u za identifikaciju i informiranje o opasnim svojstvima kemikalija. Ona proizlazi iz globalnog standarda Ujedinjenih naroda (GHS) i ovaj standard ugrađuje u pravo EU. Određuje kako klasificirati kemikalije koje su opasne (npr. kao kancerogene ili opasne za vodeni okoliš) i kako prenijeti informaciju o opasnosti u lancima opskrbe te potrošačima i radnicima. Za ovu reviziju Komisija će, među ostalim, ispitati različite mjere i mogućnosti uvođenja novih klasa opasnosti (poput endokrinih poremećaja, kao i postojanosti, bioakumulacije i toksičnosti) i odgovarajućih klasifikacijskih kriterija.

Kao jedan od ciljeva Europskog zelenog dogovora i Strategije za kemikalije, ova revizija pomoći će u postizanju legitimne veće razine zaštite građana i okoliša od opasnih kemikalija. To je također prilika za poticanje zamjene opasnih kemikalija sigurnijim i za promicanje industrije EU -a kao globalnog predvodnika u proizvodnji i uporabi sigurnih i održivih kemikalija.

Komisija trenutno provodi procjenu učinka kako bi odlučila o najprikladnijem putu i pokrenula je javno savjetovanje u sklopu ove vježbe. Konzultacijama se nastoji prikupiti mišljenja građana, institucija i organizacija iz javnog i privatnog sektora o tome kako najbolje izmijeniti CLP uredbu uzimajući u obzir znanstveni i tehnički napredak. Ovaj se upitnik sastoji od dva odjeljka: jedan s općenitijim pitanjima, a drugi s više stručnih pitanja.

Više informacija

Strategija kemikalija

Mapa puta za reviziju CLP -a

Putokaz za pojednostavljenje i digitalizaciju zahtjeva za označavanje kemikalija

Akcijski plan nultog zagađenja

 

vrh stranice