Izvršni odbor Udruge nautičkog sektora održao sjednicu

05.07.2012.

Izvršni odbor Udruge nautičkog sektora je dana 5. srpnja 2012. godine održao 15-tu sjednicu u Zagrebu na kojoj se razgovaralo o aktualnoj situaciji u nautičkom sektoru, zakonodavnim izmjenama koje su se dogodile, ali i onima koje tek predstoje.

05. srpnja 2012. Izvršni odbor Udruge nautičkog sektora održao je sjednicu u Zagrebu. Na sjednici se razgovaralo o aktualnoj situaciji u nautičkom sektoru, zakonodavnim izmjenama koje su se dogodile, ali i o onima koje tek predstoje te o budućim aktivnostima udruge. Udruga očekuje termin sastanka u Ministarstvu financija gdje bi zajedno sa Udrugom čartera pri HGK razgovarali o modelu oporezivanja usluga pružanja smještaja na plovilima ( čarter)
Čarter turizam u RH ima visoku važnost u ukupnoj turističkoj ponudi RH te utječe na čitav niz drugih djelatnosti u nautičkom sektoru poput marina, hrvatske male brodogradnje, servisnih djelatnosti,ugostiteljstva, leasing kuća, zastupnika i distributera plovila i rezervnih dijelova itd..Naša konkurencija iz Europske unije pronašla je model oporezivanja kako bi zaštitila svoje čarter tvrtke. Udruga nautičkog sektora smatra da i Hrvatska mora pronaći model kako bi se ta djelatnost oporezivala po smanjenoj stopi PDV-a. Povišenje stope PDV- a na čarter bi imalo katastrofalne posljedice po tu uspješnu djelatnost.
Članovi Izvršnog odbora razgovarali su i o drugim ključnim temama poput Zakona o koncesijama i Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Pozitivni pomaci u pozicioniranju udruge su postignuti, naši članovi imenovani su Radne skupine i stručna povjerenstva pa se udruga nada da će bar ubuduće moći utjecati i reagirati na zakonske izmjene. U drugom dijelu sjednice razgovaralo se o pripremi Skupštine udruge na jesen.
vrh stranice