HUP: Pravovremenim donošenjem mjera stvoreno je okruženje stabilnosti i predvidljivosti za hrvatske gospodarstvenike

13.03.2023.

Na Gospodarsko-socijalnom vijeću danas je predstavljen novi paket mjera za ublažavanje inflatornih učinaka i porasta cijena energenata težak 1,7 milijardi eura.

„Pravovremenim donošenjem mjera Vlada je stvorila okruženje stabilnosti i predvidljivosti za hrvatske gospodarstvenike jer idućih šest mjeseci možemo planirati troškove za energente i na temelju njih odlučiti o investicijama i novim zapošljavanjima. To je u ovom trenutku ključno jer je unatoč nedavnom padu cijena energenata zadržana visoka neizvjesnost u pogledu njihovog kretanja u nastavku godine. Većina svjetskih analitičara predviđa novi rast cijena plina, što će utjecati i na rast cijena električne energije pa je njihovo ograničavanje u ovom trenutku od izuzetne važnosti.

Paket mjera za poduzetnike koje stupaju na snagu u travnju je nastavak jesenskog paketa, koji je donio stabilnost u prethodnom razdoblju. Apelirali smo na Vladu da u mjere uključi i cijenu tehnološke pare i snizi limite za maksimalnu cijenu električne energije za najveće potrošače. Drago mi je da mogu reći da je Vlada pozitivno reagirala, prepoznala problem poduzetnika, kojima je tehnološka para ključan energent i da će u skorom vremenu riješiti problem limitiranja troška tehnološke pare.

Vjerujem da u našem proračunu, koji je lani zabilježio suficit, ima prostora za još snažniju potporu gospodarstvu. Pozdravljamo i mjere usmjerene na kućanstva, ali ističemo da jačanje gospodarstva ima multiplikativni efekt jer stvara rast, prostor za veće plaće i nove investicije i treba ga se gledati kao na ulaganje u novu vrijednost, a ne trošak.

Treba naglasiti da tvrtke čak i uz  limitiranje cijene energenata koje nam je izuzetno važno, plaćaju višestruko veće iznose za energente nego prije energetske krize i pred njima tek predstoji potpisivanje povoljnijih ugovora na temelju limitiranih cijena“, komentirala je glavna direktorica HUP-a Irena Weber nakon sjednice GSV-a.

 

 

vrh stranice