HUP i Nacionalna udruga ugostitelja potpisale Sporazum o suradnji s ciljem jačanja uloge ugostitelja u gospodarstvu

17.03.2023.

Obje udruge će redovito provoditi međusobne konzultacije te pokrenuti blisku suradnju na područjima od obostranog interesa

 

Hrvatska udruga poslodavaca i Nacionalna udruga ugostitelja danas su potpisale Sporazum o suradnji u svrhu jačanja uloge ugostitelja u gospodarskom sustavu. Glavni ciljevi suradnje su, među ostalim, pokretanje zakonodavne inicijative i sudjelovanje u radu na izradi zakona i podzakonskih akata, zastupanje zajedničkih interesa pred tijelima javne uprave, sudjelovanje i praćenje donošenja propisa vezano uz EU zakonodavstvo te iniciranje projekata od zajedničkih interesa. 

Ugostiteljski sektor se već duže vrijeme susreće s mnogim izazovima u svojem poslovanju, poput brojnih administrativnih procedura, nedostatka radne snage, prevelikog poreznog opterećenja i drugih. Jačanjem glasa ugostitelja, daje se važan doprinos dijalogu između poslodavaca te zakonodavca i izvršne vlasti.

Ugostiteljstvo u Hrvatskoj izravno zapošljava više od 60.000 radnika, a svako radno mjesto u ugostiteljstvu dodatno generira tri radna mjesta u povezanim djelatnostima što dovodi do broja od 180.000 radnika izravno ovisnih o uvjetima poslovanja u djelatnosti pripreme i posluživanja hrane i pića. Uvjeti s kojima se danas suočava ova grana ekonomije gotovo isključivo ovisi o funkcioniranju jedinica lokalne samouprave te interesu i želji pojedinih jedinica lokalne samouprave za konstruktivnim dijalogom, istaknuto je na potpisivanju Sporazuma kojim je Nacionalna udruga ugostitelja postala pridruženi član HUP-a.

“Hrvatska udruga poslodavaca svjesna je značaja ugostiteljstva u gospodarskom sustavu i zato želi svojim djelovanjem ukazati na probleme s kojima se suočavaju i kroz svoje redovno djelovanje, pomoći u njihovom rješavanju. Uvjereni smo kako će naša suradnja biti katalizator mnogih pozitivnih promjena u područjima od zajedničkog interesa poput poreznog opterećenja rada, manjka radne snage, administrativnih te birokratske prepreke u poslovanju, ali i nekih tema koje su usko vezane za ugostiteljstvo poput zakonskog reguliranja napojnica, odobravanja dozvola za strane radnike i drugo, izjavila je Irena Weber, glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca.

Ugostiteljstvo je podnijelo veliki teret krize u proteklih nekoliko godina, vjerujem da ćemo sada u suradnji s HUP-om kao socijalnim partnerom uspješnije rješavati izazove naših članova”, istaknuo je Zdravko Karna, potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja.

Nacionalna udruga ugostitelja svoje početke ima još iz 2016. godine kad su se osnovale, na lokalnim razinama, samostalna ugostiteljska udruženja koja su prepoznala potrebu da izravno rješavaju poteškoće na koje nailaze u svojem poslovanju, a prvi takav problem bio je PDV koji je u tim godinama podignut na 25%.

Tako osnovana ugostiteljska udruženja ubrzo su počela koordinirati svoje djelovanje pa je tako i nastala krovna Nacionalna udruga ugostitelja koja danas okuplja ugostiteljska udruženja iz Zagreba, Bjelovarsko - bilogorske županije, Međimurja, Kvarnera i Istre, Splita, Hvara i Dubrovnika.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovali su predstavnici Nacionalne udruge ugostitelja - Zdravko Karna, Stipe Jeličić, Vedran Gajski, Jurica Protić, Žakline Troskot. Sporazum o suradnji, u ime Nacionalne udruge ugostitelja potpisao je potpredsjednik Zdravko Karna, a u ime HUP-a, Irena Weber, glavna direktorica HUP-a.

vrh stranice