EU vijeće usvojilo zaključke o planu oporavka i višegodišnjem financijskom okviru

21.07.2020.

 Europsko vijeće 21. srpnja 2020. usvojilo je zaključke o planu oporavka i višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje 2021. – 2027.

Europa žali za životima izgubljenima zbog pandemije bolesti COVID-19 te Europsko vijeće izražava svoje najdublje suosjećanje sa žrtvama i njihovim obiteljima. Dok se Europljani i Europljanke i dalje suočavaju s iznimnim izazovima i neizvjesnošću u svojem svakodnevnom životu, svi će naši napori i dalje biti usmjereni na zaštitu građana i građanki te savladavanje krize.

Europa se zbog krize uzrokovane bolešću COVID-19 suočava s izazovom povijesnih razmjera. EU i njegove države članice morali su donijeti hitne mjere kako bi očuvali zdravlje građana i spriječili urušavanje gospodarstva. Polako izlazimo iz akutne zdravstvene krize. Iako sanitarna situacija i dalje zahtijeva izraziti oprez, naglasak je sve više na smanjenju socioekonomske štete. Za to su potrebni dosad nezabilježeni napori i inovativan pristup, kojima se potiče konvergencija, otpornost i transformacija u Europskoj uniji. Na zahtjev šefova država ili vlada Komisija je krajem svibnja predstavila vrlo sveobuhvatan paket u kojem je povezala budući višegodišnji financijski okvir (VFO) s posebnim radom na oporavku u okviru instrumenta Next Generation EU (NGEU).

 

vrh stranice
vrh stranice