COVID-19: Videokonferencija ministara obrazovanja

20.05.2020.

Ministri su održali razmjenu mišljenja o utjecaju epidemije COVID-19 na obrazovanje i osposobljavanje u cijeloj EU, posebno u kontekstu postupnog ukidanja mjera.

 

Svi smo svjesni strepnje učenika, nastavnika i roditelja i stoga dajemo sve od sebe kako bismo im pomogli da se snađu u brojnim izazovima s kojima se obrazovni sektor suočio za vrijeme pandemije COVID-19, uključujući i pitanja ispitivanja, izjavila je Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja Hrvatske.

Rasprava je bila strukturirana oko pitanja koja se odnose na ponovno otvaranje ustanova za obrazovanje i osposobljavanje, s posebnim naglaskom na organizacijske i sigurnosne aspekte, kao i na stanje u pogledu ispita i napuštanja školovanja. 

Uz to, ministri su se osvrnuli i na to kako suradnja država članica može olakšati nastavak prekogranične mobilnosti učenja.

 

Ministri su u raspravi razmijenili informacije o različitim nacionalnim pristupima u pogledu:   

  • faze i vrijeme ponovnog otvaranja ustanova za obrazovanje i osposobljavanje
  • higijenske, sanitarne i organizacijske mjere
  • organizacija završnih ispita i upisa u visoko obrazovanje
  • uvjeti za nastavak studija iz sljedeće akademske godine
  • mobilnost učenja u cijeloj EU.

 

Rasprava je bila i prilika da se doprinese radu na nacrtu zaključaka Vijeća o suzbijanju krize COVID-19 u obrazovanju i osposobljavanju.

 

Nadalje, hrvatsko predsjedništvo izvijestilo je države članice o trenutnom stanju u vezi s usvajanjem nacrta zaključaka Vijeća o europskim učiteljima i nastavnicima za budućnost.

 

Ministri obrazovanja EU usredotočili su se na budućnost

 

Ministri su se usredotočili na budućnost, ponovno otvaranje sustava obrazovanja i osposobljavanja, uključujući različite organizacijske i sigurnosne mjere, kao i na ispite za izlazak iz škole, upise na visoko obrazovanje i na nastavak mobilnosti učenja. 

Hrvatsko predsjedništvo organiziralo je treću neformalnu videokonferenciju ministara obrazovanja o implikacijama COVID-19 na obrazovanje i osposobljavanje. Sastankom je predsjedala  Blaženka Divjak, hrvatska ministrica znanosti i obrazovanja, a sudjelovali su  Margaritis Schinas, potpredsjednik Europske komisije i Mariya Gabriel, europska povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade.

 

Većina država članica Europske unije odlučila je postupno ponovno otvoriti institucije za obrazovanje i osposobljavanje i vratiti se učenju i podučavanju licem u lice, u nekim slučajevima samo za odabrane razine, ocjene, aktivnosti i ciljne skupine. 

Ministri su razmijenili informacije o različitim organizacijskim i sigurnosnim mjerama u vezi s ponovnim otvaranjem obrazovnih ustanova. Ove se mjere odnose na socijalno distanciranje, uključujući propisanu fizičku distancu i rad u manjim, često istim skupinama, kao i stroge higijenske i sanitarne standarde.

 "Trebat ćemo poduzeti korake te, na temelju naučenih lekcija, razmotriti neke inovacije koje mogu učiniti naš obrazovni sustav otpornijim na bilo kakvu potencijalnu buduću krizu," naglasila je Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja.

 

Ministri su razgovarali i o organiziranju ispita na kraju školovanja. U tom pogledu mnoge države članice napreduju, s nekim prilagodbama u pogledu sadržaja ili vremena testiranja, ako je potrebno.

Što se tiče prijema studenata u visoko obrazovanje, u mnogim državama članicama prijemni ispiti i rokovi za prijavu mogu biti ili su već odgođeni za sve ili za neke skupine kandidata.

Štoviše, s obzirom na to da različiti pristupi i vrijeme u pogledu polaganja ispita mogu imati utjecaja na nastavak prekogranične mobilnosti učenja, s obzirom na autonomiju visokih učilišta, ministri su potaknuli fleksibilne pristupe i suradnju.

 

Ministrica Divjak iskoristila je priliku da istakne i zahvali državama članicama na izvrsnom doprinosu i suradnji, što je omogućilo finaliziranje zaključaka Vijeća o europskim učiteljima i nastavnicima za budućnost koji će biti usvojeni pismenim postupkom.

Konačno, nadolazeće njemačko predsjedništvo ukratko je predstavilo svoj program i prioritete za narednih šest mjeseci.

vrh stranice
vrh stranice