Aktualno

Nova Opća pravila za ulazak u Republiku Austriju, 19.5.2021.

19.05.2021.

Od 19.05.2021. putnici koji ne potpadaju ni pod jednu iznimku navedenu u austrijskom COVID-19 Pravilniku o ulasku i koji su boravili u Hrvatskoj u posljednjih 10 dana mogu u Austriju ući bez testa ili karantene pod sljedećim uvjetima:

- Cijepljeni (prvom dozom cjepiva ili jednokratnim cjepivom prije najmanje 22 dana do najviše 3 mjeseca; ILI nakon druge doze cijepljenja do maksimalno 9 mjeseci; ILI odmah nakon prve doze cjepiva ako su je primili najmanje 21 dan nakon preboljenja/pozitivnog testa ili nakon potvrde o postojanju antitijela)

- Oporavljeni (uz dokaz o preboljenju infekcije u posljednjih 6 mjeseci ili nalaz antitijela koji ne smije biti stariji od 3 mjeseca)

Osobe koje nisu niti cijepljene niti preboljele Covid-19 i ne spadaju ni u jednu iznimku spomenutu u Pravilniku moraju imati liječničku potvrdu ili rezultat testa izdan u Austriji, koji potvrđuje da su SARS-COV-2 NEGATIVNE. Ako to nije moguće, potrebno je provesti testiranje odmah nakon ulaska u Austriju, najkasnije u roku od 24 sata.

Osnovana HUP- Koordinacija kontinentalnog turizma

16.04.2021.

Na inicijativu članica HUP-a osnovana je HUP- Koordinacija kontinentalnog turizma, kao dio HUP-ove Udruge ugostiteljstva i turizma. Za predsjednicu Koordinacije je predložena i jednoglasno izabrana Ivana Kolar, savjetnica Terma Tuhelj, a za dopredsjednike Igor Nekić, direktor Terma Sv.Martin i Andreja Vučkovečki, direktorica Gastrocoma. Koordinacija je osnovana s ciljem lobiranja interesa za intenzivniji razvoj kontinentalnog turizma te stvaranja snažnije suradnje s relevantnim institucijama i ostalim dionicima kao i unapređenja i podizanja kvalitete poslovanja ove grane turizma.


Održana 105.Sjednica GSV Međimurske županije

16.03.2021.

Čakovec, 4.3.2021. Danas je uz poštivanje epidemioloških mjera održana 105. Sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji. Uvodno su prisutni članovi uoči odlaska u mirovinu zahvalili dugogodišnjem članu GSV-a MŽ iz redova Nezavisnih hrvatskih sindikata, gospodinu Stjepan Cirkoviću.

Slijedeća se točka odnosila na izbor predsjedništva GSV-a za 2021.godinu. te su iz redova socijalnih partnera predloženi i jednoglasno izabrani sljedeći kandidati:

1. Za predsjednika iz redova Međimurske županije - Josip Grivec, dožupan MŽ
2. Za dopredsjednika iz redova HUP-a - Ivan Senčar, HUP
3. Za dopredsjednika iz redova sindikata - Elvis Novak, Matica hrvatskih sindikata

Popuštanje mjera

24.04.2020.

Varaždin, 23.4.2020. Vlada je na sjednici održanoj 23. travnja prihvatila zaključak o mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti i aktivnosti u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19, kojim se propisuje postupno popuštanje uvedenih mjera.


HUP Varaždin: Mjere se trebaju uvoditi decentralizirano, ne smijemo paralizirati cijeli sustav

22.04.2020.

Varaždin, 22.4.2020. Hrvatska udruga poslodavaca je putem svojih regionalnih ureda uputila apel svim županijama, pa tako i Varaždinskoj, da ne zaustave investicije i da se u javnoj nabavi što je više moguće, barem u visini od 60 posto, okrenu lokalnim poduzetnicima. Također, s ciljem pokretanja gospodarstva, apeliraju prema rukovodećima da se mjere krenu popuštati u županijama sa stabilnijim epidemiološkim slikama.

HUP- Podružnica Varaždin: Vladine mjere su dobre, no tražimo i ukidanje ili smanjenje parafiskalnih nameta

09.04.2020.

Varaždin, 9.4.2020.  Vladine mjere za pomoć gospodarstvu za vrijeme krize oko koronavirusa dobile su snažnu podršku Sabora, ali i svih relevantnih gospodarskih subjekata. Provjerili smo predsjednikom Izvršnog odbora HUP- Podružnice Varaždin, Tihomirom Premužakom, jesu li mjere prema njegovom mišljenju dovoljne i što bi se još trebalo napraviti kako bi se smanjile posljedice ove krize.

  

Tim Gospodarske škole Varaždin nagrađen na natječaju HUP-a “Poduzetnici budućnosti”

20.02.2020.

Varaždin 20.2.2020.- Danas je  Hrvatska udruga poslodavaca dodjelila priznanja učenicima Gospodarske škole Varaždin za projekt "BIS - Biljni informacijski senzor" koji je jedan od 25 nagrađenih projektnih ideja u sklopu natječaja "Poduzetnici budućnosti".

Natječaj “Poduzetnici budućnosti” namijenjen je timovima svih srednjih škola u Hrvatskoj, a njime se svake godine nagrađuje 25 najboljih projekata s ukupnim nagradnim fondom od 250.000 kuna. U HUP-u se nadaju kako će ovo biti pozitivan poticaj mladima da za vrijeme svog obrazovanja rade na inovacijama.

Radni odnosi - najčešća pitanja i pogreške iz prakse

17.01.2020.

Varaždin 17.1.2020.  Danas je na inicijativu HR kuba HUP Varaždin održan seminar koji je u središte postavio najčešća pitanja no i pogreške prilikom uspostavljanja radnog odnosa, tijekom trajanja i prilikom prestanka radnog odnosa. Odvjetnica Maja Šutalo održala je seminar i predstavila kako je potrebno voditi računa o nizu pitanja o kojima, s jedne strane, ovisi zakonitost postupanja poslodavca u okviru radnog odnosa, a s druge strane, osiguravanje uvjeta i atmosfere rada koji ga čine poželjnim poslodavcem i u kojima radnici zbilja ostvaruju svoja prava. Na radionici se razgovaralo o najčešćim pitanjima i nedoumicama koja poslodavci imaju u praksi, posebno stavljajući naglasak na aktualne zakonodavne teme iz radnih odnosa. 

 

Inovativni modeli digitalne transformacije ključ su gospodarskog napretka zemlje

19.11.2019.

Varaždin, 19.11.2019. - Danas je u Park Boutique hotelu u Varaždinu održana konferencija „Industrija 4.0 – prilika i / ili izazov“ u sklopu projekta Promocija poduzetništva kojeg je HUP partner. Na konferenciji se okupilo više od 150 uzvanika - poslodavaca i institucija četiriju županija te su po prvi puta inovativne tvrtke sjevernih županija Hrvatske – OMCO Croatia d.o.o., Ducati komponenti d.o.o. i Kostwein – proizvodnja strojeva d.o.o. predstavile vlastite uspješne primjere na svom putu digitalne transformacije. Svi sudionici konferencije složili su se u jednom – uspješne digitalne transformacije nema bez liberalizacije trenutno previše rigidnog Zakona o radu.

vrh stranice
vrh stranice