Aktualno

Sažetak dnevnih novosti iz Europske komisije.

EU digitalni COVID certifikat: globalni standard s više od 591 milijuna korisnika

18.10.2021.

Komisija je danas (18.10.2021.) usvojila izvješće o EU digitalnom certifikatu za COVID i njegovoj provedbi u cijeloj EU. Izvješće pokazuje da je certifikat EU-a ključni element u odgovoru Europe na pandemiju COVID-19, s više od 591 milijuna generiranih certifikata. Certifikat koji obuhvaća cijepljenje, testiranje i oporavak od COVID-19 olakšava sigurna putovanja građanima, a također je bio ključan za potporu teško pogođene europske turističke industrije. EU digitalni COVID certifikat uspjeh je u cijelom svijetu: postavio je globalne standarde i trenutno je jedini sustav koji već funkcionira na međunarodnoj razini. U sustav su uključene 43 zemlje na četiri kontinenta, a sljedećih će ih tjedana i mjeseci uslijediti još.

Komisija predlaže postupno uvođenje nove Uredbe o in vitro dijagnostičkim medicinskim proizvodima

18.10.2021.

Europska komisija je u petak (15.10. 2021.)  predložila postupno uvođenje nove Uredbe o in vitro dijagnostičkim medicinskim proizvodima kako bi se spriječili poremećaji u opskrbi tim osnovnim zdravstvenim proizvodima. Zbog nezapamćenih izazova pandemije bolesti COVID-19 države članice, zdravstvene ustanove i gospodarski subjekti resurse su preusmjerili u prevladavanje krize, pa je pravodobno usklađivanje s promjenama uvedenima uredbom otežano.

Izvješće Komisije o provedbi Direktive o nitratima: potrebno učiniti više protiv onečišćenja voda nitratima

13.10.2021.

U najnovijem izvješću Komisije o provedbi Direktive o nitratima (na temelju podataka za razdoblje 2016. – 2019.) upozorava se da nitrati i dalje uzrokuju štetno onečišćenje voda u EU-u. Prekomjerni nitrati u vodi uzrokuju gubitak kisika i eutrofikaciju na štetu ljudskog zdravlja i ekosustava. U državama u kojima su nacionalna tijela i poljoprivrednici očistiti vode, to je imalo pozitivan utjecaj na opskrbu pitkom vodom i biološku raznolikost te na sektore kao što su ribarstvo i turizam koji o njima ovise. Međutim, pretjerana gnojidba i dalje je problem u mnogim dijelovima EU-a.

Državne potpore: Komisija poziva na dostavljanje primjedbi na nacrt prijedloga za daljnje olakšanje provedbe mjera državne potpore kojima se promiče zelena i digitalna tranzicija

13.10.2021.

Europska komisija poziva države članice i sve ostale zainteresirane strane da dostave primjedbe o određenim predloženim izmjenama Uredbe o općem skupnom izuzeću (GBER). Svrha je predložene revizije uzeti u obzir izmjene različitih smjernica o državnim potporama koje su trenutačno u postupku preispitivanja te dodatno olakšati javnu potporu zelenoj i digitalnoj tranziciji u EU-u. Nova pravila pridonijet će postavljanju pravih temelja za održivo gospodarstvo u razdoblju oporavka od posljedica pandemije koronavirusa. Države članice i druge zainteresirane strane mogu sudjelovati u savjetovanju do 8. prosinca 2021.

Kohezijska politika EU-a; odobrene 34 milijarde EUR za regije i gradove

11.10.2021.

Na današnjoj (11. 10. 2021.) konferenciji za medije povodom 19. europskog tjedna regija i gradova 2021. Komisija je dala pregled stanja provedbe pomoći za oporavak za koheziju i europska područja (REACT–EU). U okviru instrumenta REACT-EU odobrena je 34,1 milijarda eura, od čega je 3,5 milijardi isplaćeno u samo četiri mjeseca, što ga čini prvim instrumentom iz paketa NextGenerationEU iz kojeg su isplaćena sredstva za oporavak država članica.

vrh stranice
vrh stranice