Aktualno

Sažetak dnevnih novosti iz EU-a

Razlika u plaćama između muškaraca i žena: postignut sporazum o obveznoj transparentnosti plaća

15.12.2022.

Strukture plaća za usporedbu razina plaća trebale bi se temeljiti na rodno neutralnim kriterijima i uključivati rodno neutralne sustave ocjenjivanja poslova i klasifikacije. Oglasi za slobodna radna mjesta i nazivi poslova morat će biti rodno neutralni, a procesi zapošljavanja moraju se voditi na nediskriminirajući način. Ako izvještaji o plaćama pokazuju rodnu razliku u plaćama od najmanje 5%, poslodavci će morati provesti zajedničku procjenu plaća u suradnji sa svojim predstavnicima radnika. Države članice morat će uvesti učinkovite, razmjerne i odvraćajuće kazne, poput novčanih kazni, za poslodavce koji krše pravila. Radnik koji je zbog povrede pretrpio štetu imat će pravo na naknadu štete. Po prvi put, intersekcijska diskriminacija i prava nebinarnih osoba uključeni su u opseg novih pravila.

Pakt za vještine

11.11.2022.

Pakt za vještine  je središnji element Programa vještina za Europu. Njegovo članstvo raste na 1000 članova, uključujući velika multinacionalna poduzeća, MSP-ove, lokalne pružatelje osposobljavanja i gospodarske komore. Razvoj vještina u EU-u presudan je kako bi ljudi mogli što bolje iskoristiti zelenu i digitalnu tranziciju i gospodarski oporavak te kako bi se riješio problem nedostatka radne snage radi potpore konkurentnosti i održivom rastu poduzeća. Prema tome, prekvalifikacija i usavršavanje moraju se stvarno provoditi na terenu. 

EP želi trgovinske sporazume koji poštuju ekološka, radna i ljudska prava

06.10.2022.

Parlament želi uvesti sankcije kao posljednje sredstvo za trgovinske partnere EU-a koji krše standarde rada i zaštite okoliša.

Ukratko:

  • Trgovina EU mora doprinijeti ugljično neutralnom gospodarstvu
  • Parlament podupire plan Komisije za reformu poglavlja o trgovini i održivosti (TSD) u trgovinskim sporazumima
  • Zastupnici Europskog parlamenta proširili bi izmjene postojećih sporazuma

 

Univerzalni punjač za mobilne uređaje napokon dolazi 2024.

05.10.2022.

Zahvaljujući odobrenju Parlamenta europski potrošači uskoro će moći koristi jedan punjač za sve elektroničke uređaje.

Od kraja 2024. svi mobilni telefoni, tableti i fotoaparati koji se prodaju u Europskoj uniji morat će biti opremljeni USB-C utorom za punjenje. Tom će obvezom od proljeća 2026. biti obuhvaćena i prijenosna računala.

Kružno gospodarstvo: Komisija poduzima mjere za smanjenje otpada od plastike za jednokratnu uporabu

29.09.2022.

Komisija danas (29.9.2022.)  poduzima pravne korake protiv 11 država članica i poziva ih da ubrzaju provedbu Direktive o plastičnim predmetima za jednokratnu uporabu kako bi se smanjio utjecaj određenih plastičnih proizvoda na okoliš i zdravlje ljudi. Belgija, Danska, Estonija, Irska, Francuska, Hrvatska, Latvija, Poljska, Portugal, Slovenija i Finska nisu obavijestili Komisiju o mjerama potrebnima za potpuno prenošenje Direktive.

vrh stranice
vrh stranice