Aktualno

Sažetak dnevnih novosti iz Europske komisije.

Vijeće donijelo pojednostavnjena pravila o PDV-u za mala poduzeća

20.02.2020.

Vijeće je 18. veljače 2020. donijelo pojednostavnjena pravila o PDV-u koja se primjenjuju na mala poduzeća.

Svrha je novih mjera smanjiti administrativno opterećenje i troškove usklađivanja za mala poduzeća te stvoriti fiskalno okruženje kojim će se malim poduzećima pomoći da rastu i učinkovitije trguju preko granica.

Zimska gospodarska prognoza Europske komisije za 2020.: trendovi potvrđuju slabiji rast

13.02.2020.

U danas (13. veljače 2020.) objavljenoj zimskoj gospodarskoj prognozi 2020. predviđa se nastavak stabilnog i umjerenog rasta europskog gospodarstva. Europodručje trenutačno uživa najdulje razdoblje održivog rasta od uvođenja eura 1999. U prognozi se predviđa da će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) europodručja i dalje ostati stabilan i iznositi 1,2 % u 2020. i 2021. Predviđa se da će se rast u EU-u u cjelini neznatno smanjiti na 1,4 % u 2020. i 2021. s razine od 1,5 % u 2019.

Stupile na snagu američke sankcije protiv Irana i poduzeća koja posluju s Iranom i europske protumjere

08.08.2018.

7. kolovoza 2018. stupile su na snagu američke ekstrateritorijalne sankcije protiv Irana, koje bi mogle pogoditi europska / hrvatska poduzeća koja posluju s tom državom.

Istovremeno, kao odgovor na prvu skupinu ponovno uvedenih sankcija SAD-a Iranu, stupilo je na snagu i EU-ov Ažurirani akt o blokiranju kojim se nastoji smanjiti učinak tih sankcija na interese poduzeća u Uniji koja zakonito posluju u Iranu.

Pokrenuti financijski instrumenti Programa ruralnog razvoja: mikro i mali zajmovi, pojedinačna jamsta, investicijski krediti

24.04.2018.

Ministarstvo poljoprivrede je u suradnji s EIB-om provelo ex-ante analizu pod nazivom „Assessing the potential use of Financial Instruments in Croatia’s agricultural sector in the 2014-2020 programming period”. Studija je usvojena u ožujku 2018. te su identificirane poteškoće s kojima se mala i srednja poduzeća u sektoru poljoprivrede, prerade i šumarstva susreću u potražnji za financijskim sredstvima. 4. travnja 2018.g. ministar poljoprivrede je donio Odluku o povjeravanju zadataka provedbe financijskih instrumenata Hrvatskoj agenciji za malo gospodarstvo, inovacije i investicije, a 18. travnja potpisani su sporazumi o financiranju provedbe financijskih instrumenata

EU-Mexico trgovinski sporazum

24.04.2018.

Europska unija i Meksiko  postigli su u subotu (21. travnja 2018.) novi sporazum o trgovini, koji je dio šireg, moderniziranog globalnog ugovora EU-Meksiko. Praktično sva robna razmjena između EU i Meksika sada će biti bez carina, uključujući i poljoprivredni sektor.

Jednostavniji carinski postupci dodatno će pogodovati industriji EU-a, uključujući  sektore poput farmaceutskog, strojogradnje i transporta. Sporazum također propisuje progresivna pravila o održivom razvoju.

Među ostalim, EU i Meksiko su se obvezali učinkovito provoditi svoje obveze prema Pariškom sporazumu o klimatskim promjenama.

Također, ovo će biti prvi trgovinski sporazum EU-a koji će se boriti protiv korupcije u privatnom i javnom sektoru.

Vijesti iz EK: Smjernice za zaštitu podataka

25.01.2018.

Komisija je jučer (24. siječnja 2018.) objavila smjernice kojima će se osigurati da se diljem EU-a od 25. svibnja neometano primjenjuju nova pravila o zaštiti podataka. Pokreće i novi internetski alat namijenjen MSP-ovima.

Budući da je do primjene novog propisa ostalo nešto više od sto dana, u smjernicama se daje pregled onoga što bi Europska komisija, nacionalna tijela za zaštitu podataka i nacionalne uprave još trebali poduzeti kako bi faza pripreme bila uspješno dovršena.

Vijesti iz EK: Odluka u vezi Uljanika

23.01.2018.

Europska komisija jučer (22. siječnja 2018.) je zaključila kako su hrvatski planovi za dodjelu državnog jamstva za zajam od 96 milijuna eura brodogradilištu Uljanik - u skladu s pravilima EU o državnim potporama.

Mjera će omogućiti tvrtki da zadovolji urgentne potrebe za likvidnošću pri pripremi plana restrukturiranja, dok su distorzije tržišnog natjecanja ograničene.

Vijesti iz EK: Novo pojednostavljenje pravila o PDV-u i lakše porezno okruženje za mala i srednja poduzeća

19.01.2018.

Europska komisija predložila je danas (18. siječnja 2018.) nova pravila kojima će se državama članicama dati veća fleksibilnost u pogledu određivanja stopa PDV-a i stvoriti bolje porezno okruženje za poticanje rasta MSP-ova.

Današnji prijedlozi konačna su faza Komisijine sveobuhvatne reforme pravila o PDV-u, kojom se predviđa stvaranje jedinstvenog europskog područja PDV-a kako bi se drastično smanjile prijevare povezane s PDV-om, koje u EU-u uzrokuju gubitak prihoda u iznosu od 50 milijardi EUR, te istovremeno poduprla poduzeća i osigurali državni prihodi.

Oporavak izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz EU-a

27.01.2016.

Nakon neznatnog pada u listopadu 2015., vrijednost izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz EU-a u studenome je dosegnula 10,9 milijardi eura, što je za oko 500 milijuna eura više od vrijednosti izvoza u studenome 2014. Vrijednost izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz EU-a u treće zemlje povećao se za 5,7% u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine. U proteklih 12 mjeseci osobito je porastao izvoz u SAD, Kinu (koja je zamijenila Rusiju kao drugo najvažnije izvozno tržište), Saudijsku Arabiju, Tursku i Južnu Koreju.
vrh stranice
vrh stranice