Aktualno

Sažetak dnevnih novosti iz Europske komisije.

Stupile na snagu američke sankcije protiv Irana i poduzeća koja posluju s Iranom i europske protumjere

08.08.2018.

7. kolovoza 2018. stupile su na snagu američke ekstrateritorijalne sankcije protiv Irana, koje bi mogle pogoditi europska / hrvatska poduzeća koja posluju s tom državom.

Istovremeno, kao odgovor na prvu skupinu ponovno uvedenih sankcija SAD-a Iranu, stupilo je na snagu i EU-ov Ažurirani akt o blokiranju kojim se nastoji smanjiti učinak tih sankcija na interese poduzeća u Uniji koja zakonito posluju u Iranu.

Pokrenuti financijski instrumenti Programa ruralnog razvoja: mikro i mali zajmovi, pojedinačna jamsta, investicijski krediti

24.04.2018.

Ministarstvo poljoprivrede je u suradnji s EIB-om provelo ex-ante analizu pod nazivom „Assessing the potential use of Financial Instruments in Croatia’s agricultural sector in the 2014-2020 programming period”. Studija je usvojena u ožujku 2018. te su identificirane poteškoće s kojima se mala i srednja poduzeća u sektoru poljoprivrede, prerade i šumarstva susreću u potražnji za financijskim sredstvima. 4. travnja 2018.g. ministar poljoprivrede je donio Odluku o povjeravanju zadataka provedbe financijskih instrumenata Hrvatskoj agenciji za malo gospodarstvo, inovacije i investicije, a 18. travnja potpisani su sporazumi o financiranju provedbe financijskih instrumenata

EU-Mexico trgovinski sporazum

24.04.2018.

Europska unija i Meksiko  postigli su u subotu (21. travnja 2018.) novi sporazum o trgovini, koji je dio šireg, moderniziranog globalnog ugovora EU-Meksiko. Praktično sva robna razmjena između EU i Meksika sada će biti bez carina, uključujući i poljoprivredni sektor.

Jednostavniji carinski postupci dodatno će pogodovati industriji EU-a, uključujući  sektore poput farmaceutskog, strojogradnje i transporta. Sporazum također propisuje progresivna pravila o održivom razvoju.

Među ostalim, EU i Meksiko su se obvezali učinkovito provoditi svoje obveze prema Pariškom sporazumu o klimatskim promjenama.

Također, ovo će biti prvi trgovinski sporazum EU-a koji će se boriti protiv korupcije u privatnom i javnom sektoru.

Vijesti iz EK: Smjernice za zaštitu podataka

25.01.2018.

Komisija je jučer (24. siječnja 2018.) objavila smjernice kojima će se osigurati da se diljem EU-a od 25. svibnja neometano primjenjuju nova pravila o zaštiti podataka. Pokreće i novi internetski alat namijenjen MSP-ovima.

Budući da je do primjene novog propisa ostalo nešto više od sto dana, u smjernicama se daje pregled onoga što bi Europska komisija, nacionalna tijela za zaštitu podataka i nacionalne uprave još trebali poduzeti kako bi faza pripreme bila uspješno dovršena.

Vijesti iz EK: Odluka u vezi Uljanika

23.01.2018.

Europska komisija jučer (22. siječnja 2018.) je zaključila kako su hrvatski planovi za dodjelu državnog jamstva za zajam od 96 milijuna eura brodogradilištu Uljanik - u skladu s pravilima EU o državnim potporama.

Mjera će omogućiti tvrtki da zadovolji urgentne potrebe za likvidnošću pri pripremi plana restrukturiranja, dok su distorzije tržišnog natjecanja ograničene.

Vijesti iz EK: Novo pojednostavljenje pravila o PDV-u i lakše porezno okruženje za mala i srednja poduzeća

19.01.2018.

Europska komisija predložila je danas (18. siječnja 2018.) nova pravila kojima će se državama članicama dati veća fleksibilnost u pogledu određivanja stopa PDV-a i stvoriti bolje porezno okruženje za poticanje rasta MSP-ova.

Današnji prijedlozi konačna su faza Komisijine sveobuhvatne reforme pravila o PDV-u, kojom se predviđa stvaranje jedinstvenog europskog područja PDV-a kako bi se drastično smanjile prijevare povezane s PDV-om, koje u EU-u uzrokuju gubitak prihoda u iznosu od 50 milijardi EUR, te istovremeno poduprla poduzeća i osigurali državni prihodi.

Oporavak izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz EU-a

27.01.2016.

Nakon neznatnog pada u listopadu 2015., vrijednost izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz EU-a u studenome je dosegnula 10,9 milijardi eura, što je za oko 500 milijuna eura više od vrijednosti izvoza u studenome 2014. Vrijednost izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz EU-a u treće zemlje povećao se za 5,7% u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine. U proteklih 12 mjeseci osobito je porastao izvoz u SAD, Kinu (koja je zamijenila Rusiju kao drugo najvažnije izvozno tržište), Saudijsku Arabiju, Tursku i Južnu Koreju.

Komisija ulaže 63,8 milijuna eura u nove ekološke projekte u državama članciama

26.01.2016.

Komisija je danas najavila ulaganje u iznosu od 63,8 milijuna eura u prve „integrirane projekte” u okviru programa LIFE za zaštitu okoliša. „Integrirani projekti” uvedeni su radi provedbe zakonodavstva o zaštiti okoliša na široj razini te jačanja učinka financiranja za planove na regionalnoj, višeregionalnoj ili nacionalnoj razini. Za odabranih šest projekata određen je ukupni proračun od 108,7 milijuna eura, uključujući 63,8 milijuna eura sufinanciranja EU-a. Oni bi mogli privući više od milijardu eura dodatnih financijskih sredstava ih poljoprivrednih i regionalnih fondova EU-a te iz nacionalnih i privatnih fondova. Tim će se novcem poduprijeti projekti u Belgiji, Njemačkoj, Italiji, Poljskoj, Finskoj te Ujedinjenoj Kraljevini.
vrh stranice
vrh stranice