Aktualno

Sažetak dnevnih novosti iz EU-a

Proljetna gospodarska prognoza 2022.

17.05.2022.

Prije izbijanja rata predviđala se dugotrajna i snažna ekspanzija gospodarstva Unije. Nakon što se oporavila od gospodarskih posljedica pandemije Unija se suočila s novim izazovima uzrokovanima ruskom invazijom na Ukrajinu. Uzrokujući daljnje povećanje cijena robe, ponovne poremećaje u opskrbi i sve veću neizvjesnost, rat je pogoršao postojeće nepovoljne okolnosti za rast koje su se prema ranijim predviđanjima trebale popraviti. Zbog toga je Europska komisija smanjila projekciju rasta i povećala projekciju inflacije u Uniji

Oporezivanje trgovačkih društava: Komisija predlaže porezne poticaje za vlasnički kapital u cilju poticanja rasta, solidnosti i otpornosti poduzeća

16.05.2022.

Europska komisija (12. 5. 2022. )je predložila olakšicu za smanjenje povlaštenog poreznog tretmana duga (DEBRA) kako bi se poduzećima pomoglo da pristupe financiranju koje im je potrebno i kako bi postala otpornija. Tom će se mjerom pružiti potpora poduzećima tako što će se uvesti olakšica na temelju koje će vlasnički kapital imati isti porezni tretman kao dug.Prijedlogom se predviđa da se povećanja vlasničkog kapitala poreznog obveznika od jedne do druge porezne godine odbiju od njegove porezne osnovice, slično kao što je slučaj s dugom.

Konferencija o budućnosti Europe završila s radom

11.05.2022.

Konferencija o budućnosti Europe završila je s radom nakon godinu dana suradnje građana i političara. Na Dan Europe predsjednici Europskog parlamenta, Komisije i Vijeća primili su završno izvješće s prijedlozima za reformu EU-a.

Predsjednica Roberta Metsola u ime Europskog parlamenta, francuski predsjednik Emmanuel Macron u ime predsjedništva Vijeća i predsjednica Ursula von der Leyen u ime Europske komisije, na današnjoj su završnoj svečanosti primili konačno izvješće o ishodu Konferencije od supredsjedatelja Izvršnog odbora Konferencije

Komisija radi na rješavanju problema SLAPP: zlouporabnih tužbi protiv novinara i boraca za ljudska prava (tzv. strateške tužbe protiv javnog sudjelovanja)

11.05.2022.

Europska komisija poduzima mjere za bolju zaštitu novinara i boraca za ljudska prava od zlouporabnih sudskih postupaka. Strateška tužba protiv javnog sudjelovanja, en. SLAPP, poseban je oblik uznemiravanja, ponajviše usmjeren protiv novinara i boraca za ljudska prava s ciljem da im se onemogući izražavanje stajališta o pitanjima od javnog interesa ili da ih se za to kazni.

Vodik: Komisija podupire obvezu industrije za deseterostruko povećanje proizvodnih kapaciteta elektrolizera u EU-u

09.05.2022.

U petak, 6.5.2022. su se povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton i europski proizvođači elektrolizera sastali u Bruxellesu kako bi razgovarali o tome kako povećati kapacitet industrije za proizvodnju elektrolizera koji se koriste za proizvodnju čistog vodika. Povjerenik i 20 izvršnih direktora industrije potpisali su Zajedničku deklaraciju kojom se industrija obvezala na deseterostruko povećanje svojih proizvodnih kapaciteta elektrolizera do 2025.

vrh stranice
vrh stranice