Aktualno

Sažetak dnevnih novosti iz Europske komisije.

Sljedećih šest mjeseci bit će presudno za EU, izjavila von der Leyen na početku njemačkog predsjedavanja Vijećem EU

03.07.2020.

Kolegij povjerenika sastao se jučer (2. srpnja 2020.)  putem videokonferencije s Vladom Njemačke za početak njemačkog predsjedavanja Vijećem EU. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da je početak njemačkog predsjedanja došao u ključnom trenutku jer će sljedećih šest mjeseci u velikoj mjeri odrediti budućnost EU-a.

Komisija ulaže milijardu eura u inovativne projekte u području čistih tehnologija

03.07.2020.

Komisija danas (3. srpnja 2020.)  objavljuje prvi poziv na podnošenje prijedloga u okviru Inovacijskog fonda, jednog od najvećih programa na svijetu za demonstraciju niskougljičnih tehnologija, koji se financira prihodima s dražbe emisijskih jedinica iz sustava EU-a za trgovanje emisijama. U okviru Inovacijskog fonda financirat će se napredne tehnologije za obnovljivu energiju, energetski intenzivne industrije, skladištenje energije te hvatanje, upotrebu i skladištenje ugljika. Njime će se potaknuti zeleni oporavak tako što će se otvarati lokalna radna mjesta prilagođena budućim potrebama, čime će se utrti put klimatskoj neutralnosti i utvrditi vodeći položaj Europe u svijetu kad je riječ o tehnologijama.

 

Europska komisija redizajnirala portal „Iznesite svoje mišljenje”

03.07.2020.

Europska komisija danas (3. srpnja 2020.) je pokrenula redizajnirani portal „Iznesite svoje mišljenje”. Na toj internetskoj platformi svi građani, među ostalim poduzeća i nevladine organizacije, pozivaju se da iznesu svoja stajališta o inicijativama Komisije u ključnim fazama zakonodavnog postupka. Preuređeni portal trebao bi omogućiti još bolje savjetovanje i komunikaciju Komisije s javnošću te povećati transparentnost. Cilj je da se preko portala osigura kvalitetnije donošenje politika EU-a na temelju doprinosa svih relevantnih dionika.

EK donijela Smjernice o revidiranoj Direktivi o audiovizualnim medijskim uslugama

02.07.2020.

Komisija je danas (2. srpnja 2020.) donijela smjernice kako bi pomogla državama članicama u provedbi revidirane Direktive o audiovizualnim medijskim uslugama. Smjernice će poslužiti kao praktičan alat za promicanje europskih djela u medijskom sadržaju i time poduprijeti kulturnu raznolikost i veći izbor za europske potrošače. Pomoći će i u boljoj zaštiti korisnika platformi za video na zahtjev i platformi za razmjenu video sadržaja, prije svega maloljetnika, od govora mržnje i štetnog sadržaja.

EK- Odluke o kršenju zakona - srpanj 2020. - samo Hrvatska

02.07.2020.

U svom redovnom Paketu odluka o kršenju zakona, Europska komisija provodi pravne postupke protiv država članica zbog neispunjavanja obveza prema zakonodavstvu EU-a. Te odluke, obuhvaćaju različite sektore i područja EU politike  te imaju za cilj osigurati pravilnu primjenu prava EU u korist građana i tvrtki.

 

Plan ulaganja za Europu već premašio cilj od 500 milijardi eura ulaganja

02.07.2020.

Od srpnja 2015. iz Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU) mobilizirano je 514 milijardi eura dodatnih ulaganja u cijeloj Uniji, što znači da je ciljni iznos dosegnut pola godine prije završetka inicijative.

EFSU je, kao financijski stup Plana ulaganja za Europu, jasno utjecao na gospodarstvo EU-a, a njegove brojne mogućnosti dokazuje se i u odgovoru na pandemiju koronavirusa.

Fond je u proteklih pet godina pružao potporu stotinama tisuća poduzeća i projekata, čime je Europa postala socijalno osjetljivija, zelenija, inovativnija i konkurentnija.

vrh stranice
vrh stranice