Aktualno

Ekološka budućnost kemijske industrije u zelenoj tranziciji

15.12.2022.

15. prosinca 2022. u prostorijama HUP-a održana je prezentacija o implikaciji EU strategije za korištenje sigurnih i održivih kemikalija na poduzeća koja posluju u Republici Hrvatskoj i EU (Chemicals Strategy for Sustainabilty).

 Prezentaciju je održao gospodin Simon Franko, direktor BASF-a za Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju. 

14.06.-15.06.2022. Radionica "Na putu ka klimatskoj neutralnosti 2050 – uloga socijalnih partnera u dekarbonizaciji industrije kemije, farmacije, gume i plastike", Hotel Internacional, 13:00

14.06.2022.

Pozivamo Vas  na Radionicu "Na putu ka klimatskoj neutralnosti 2050 – uloga socijalnih partnera u dekarbonizaciji industrije kemije, farmacije, gume i plastike" koja će se održati u Zagrebu, 14.-15. Lipnja 2022. u Hotelu Internacional.

Radionicu organiziraju EU socijalni partneri:

  • ECEG – EU Udruga kemijske industrije
  • IndustryAll – EU industrijski sindikat

Zabrana lakih plastičnih vrećica neće donijeti planirane rezultate

31.03.2021.

Hrvatska udruga poslodavaca upozorava na dugoročne posljedice zabrane stavljanja na tržište laganih plastičnih vrećica i apelira na donošenje povoljnijih propisa, koji će istovremeno podržati obrtnike i druge domaće tvrtke proizvođače plastičnih vrećica i smanjiti potencijalni utjecaj na okoliš. HUP stoga predlaže da se, umjesto zabrane, propiše obvezan minimalni udio reciklata sukladno prijedlogu HGK ili da se uvede tranzicijski period od pet godina za prelazak na nove tehnologije.

HUP na socijalnom vijeću za industriju kemije pri EU komisiji

14.12.2020.

 

14. prosinca 2020. Održana je on line sjednica EU sektorskog socijalnog vijeća za industriju kemije, plastike, gume i farmaceutike pri Europskoj komisiji.

HUP – Udruga kemijske industrije sudjeluje u radu EU sektorskog SV-a kroz članstvo u EU Udruzi kemijske industrije ECEG , EU socijalnog partnera, predstavnika poslodavaca iz industrije kemije, plastike, gume i farmaceutike.

Meteor Grupa – sinergija Meteora i Labuda

04.02.2020.

Meteor Grupa sastoji se od dviju kompanija, a karakterizira ih brzi rast i razvoj poslovanja koji se temelji na proizvodnji roba široke potrošnje. Posluju u dvije divizije, prehrambeni i neprehrambeni proizvodi te pet različitih kategorija koje čine sredstva za pranje rublja i sredstva za čišćenje, osobna njega, lampioni, ocat te jaka alkoholna pića i vina. U ponudi imaju niz vrijednih i omiljenih brendova, te se ponose tradicijom i vrhunskom kvalitetom. Imaju jasnu i ambicioznu viziju jačanja uspješnosti kompanija i ulaganja u razvoj koji inspirira i motivira sve zaposlenike.

Upravni odbor ECEG-a u HUP-u

21.09.2018.

HUP-Udruga kemijske industrije u Zagrebu bila je domaćin Upravnom odboru ECEG-a 21. rujna 2018.

ECEG je EU udruga poslodavaca kemijske industrije i socijalni partner. Kroz svoje članove predstavlja 94.000 tvrtke, zapošljava 3.300.000 radnika, bilježi trgovinski višak od 129 mlrd €, a u EU 28 ostvaruju promet od 1078 milijardi €.

Na sastanku se razgovaralo o najnovijim zbivanjima u sektoru na europskoj razini, ali i državama članicama.

Ana Falak, direktorica HUP-Udruge kemijske industrije tom prilikom ukazala je na problem naknada za OIE (obnovljive izvore energije) koje su neplanski rasle zadnjih 5-6 godina, što je značajno utjecalo na ukupnu cijenu električne energije, a time i troškove energetski intenzivnih tvrtki, znajući da trošak energije negdje premašuje i 60% ukupnih troškova proizvodnje.

Održana Skupština HUP-Udruge kemijske industrije

31.05.2017.

31. svibnja 2017. godine u hotelu Westin u Zagrebu održana je izborna Skupština HUP-Udruge kemijske industrije. Usvojeno je Izvješće o radu za 2016.godinu te Plan rada za 2017. godinu koje je predstavila direktorica HUP-Udruge kemijske industrije, Ana Falak. Na izbornoj Skupštini Udruge za novog predsjednika izabran je Robert Mustač, Messer Croatia plin d.o.o. na mandat od četiri godine.

Kemičarima dati vjetar u leđa

27.03.2017.

Predlaže se model kojim bi im se povećala subvencija i tako direktno utjecalo i na prerađivačku i kemijsku industriju, koja je posrnula. Ili njemački ili rumunjski model subvencioniranja velikih potrošača električne energije, ovisno o visini potpore, koje se penju i do 97% naknade za obnovljive izvore energije (OIE), mogli bi biti primijenjeni i u Hrvatskoj i upravo s takvim prijedlozima HUP-ova nedavno osnovana koordinacija velikih potrošača struje ići će i prema ministarstvima.
vrh stranice
vrh stranice