Aktualno

Panel diskusija: Situacija u drvnoj industriji i kako smanjiti uvoz – tržište montažnih kućica

08.05.2023.

Zagreb, 8.svibnja 2023. „U sklopu Modular homes expo sajma u Areni Zagreb održan je panel na temu: „Situacija u drvnoj industriji i kako smanjiti uvoz, a stvoriti potrebnu sirovinu za potrebe tržišta montažnih kuća“ na kojem je sudjelovao g. Ivić Pašalić, predsjednik HUP udruge drvne i papirne industrije i g. Dario Šišak, direktor i vlasnik tvrtke Veda art. Panel je moderirala Zorana Vukić Gavran.

Dnevnik Nove TV_ Ivić Pašalić, predsjednik HUP-Udruge drvne i papirne industrije o poskupljenju peleta

27.09.2022.

"Skok je uistinu nenormalan, 20 posto je već puno, ovo je jako puno. Okolnosti su nenormalne pa i cijena, a sve je počelo s ruskom agresijom na Ukrajinu i potpunim poremećajem opskrbnih lanaca i poremećajem na energetskom tržištu", istaknuo je g. Ivić Pašalić, predsjednik HUP-Udruge drvne i papirne industrije gostujući u Dnevniku Nove Tv te dodao kako kada raste cijena plina dođe i do poremećaja ostalih energenata. Nedostatak samo na talijanskom tržištu je oko milijun i pol tona. 

RADNI SUSRET NA FAKULTETU ŠUMARSTVA I DRVNE TEHNOLOGIJE – tema osnivanje Instituta za drvo

14.07.2022.

U prostorijama Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije održan je prvi u nizu radnih sastanaka u cilju razmjene informacija i iskustava koja će nam pomoći pri osnivanju Instituta za drvo,u organizaciji HUP Udruge drvne i papirne industrije. Ovaj prijedlog je prihvaćen u Nacionalnom planu prerade drva i proizvodnje namještaja RH za razdoblje 2022.- 2030. Prijedlog je da Institut bude međuresorski; Fakultet šumarstva i drvne tehnologije, Građevinski i Arhitektonski fakulteti. Tehnički institut za drvo, institucija je koja bi trebala djelovati kao stručna potpora razvoju novih vještina i proizvoda visoke dodane vrijednosti u drvnoj industriji za domaće i globalno tržište.

EXPO Dubai potvrdio: Hrvatska napokon izvozi finalne proizvode, a ne trupce!

19.02.2022.

Sudeći po odazivu i pozitivnim reakcijama svjetske poslovne elite i investitora, hrvatski drvni sektor je napravio dobar posao - prvu veliku svjetsku premijeru proizvoda hrvatske drvne industrije.

HUP-Udruga drvne i papirne industrije nakon četiri tematske konferencije hrvatske drvne industrije na domaćem terenu, danas je organizirala svjetsku premijeru hrvatskog drvnog sektora, zajedno s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja na izložbi EXPO DUBAI 2020 u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.   

Hrvatski drvoprerađivači traže veću uporabu drva u građevinarstvu

08.02.2022.

Konferencija drvnog sektora u Opatiji, rezultirala je zaključkom o nužnom restrukturiranju samog drvnog sektora, jer 800.000 m3 godišnje prerađenih trupaca u svježu drvnu građu predstavlja veliki potencijal za proizvode veće dodane vrijednosti. Traži se unapređenje sustava  zelene javne nabave, označavanja domaćih proizvoda, kao i njihovo ekološko označavanje. Predlaže se uvođenje  zakonske obvezu za ugradnju najmanje 30 posto drva u objektima javne namjene u Hrvatskoj, po uzoru na druge zemlje, jer jedna tona betona oslobađa oko jednu tonu ugljičnog dioksida, dok jedna tona drvne građe sprema (pohranjuje) oko jednu tonu ugljičnog dioksida! Snažno poduprta inicijativa osnivanja interdisciplinarnog Tehničkog instituta za drvo.

vrh stranice
vrh stranice