12. Susret trgovaca

23.05.2024.

Dopredsjednik HUP-Udruge trgovine Mirko Budimir sudjelovao je u panelu 12. Susreta trgovaca u organizaciji Hrvatske obrtničke komore održanog 23. svibnja 2024. pod nazivom "Budućnost i izazovi male trgovine"

U panel raspravi uz Mirka Budimira sudjelovali su Josip Zaher u ime Hrvatske gospodarske komore, Ivan Ćibarić ispred Saveza udruga malih trgovaca RH te predstavnici Hrvatske obrtničke komore, predsjednik Organizacijskog odbora Susreta i član Predsjedništva HOK-a Darko Knežević i članica Ceha trgovine HOK-a Lidija Huten.

Budimir je naglasio:“ Trgovina je nezaobilazan čimbenik domaće ekonomije jer predstavlja ključnu poveznicu između proizvodnje i potrošača. Upravo zbog s posebnom se pažnjom treba odnositi prema svim trgovcima, osobito malim, srednjim i obrtnicima gdje radi vlasnik i njegova obitelj. HUP će se i dalje zalagati za izmjene Zakona o trgovini s ciljem da svaki obrtnik i poduzetnik sam odlučuje hoće li njegova trgovina raditi nedjeljom ili ne, a radnik će sam odlučiti kod kog poslodavca želi raditi.“

Svi sudionici su istaknuli i problematizirali ograničenje rada nedjeljom, ali i naglasili problem radne snage, nedostatak podrške države sektoru i sredstava za modernizaciju i ulaganja, ali i spremnost samih malih trgovaca na pravovremenu prilagodbu fluktuirajućim tržišnim trendovima kao preduvjet opstanka i uspjeha.

vrh stranice