Održan sastanak članova HUP-Koordinacije za medicinske proizvode

22.05.2024.

Sastanak članova HUP-Koordinacije za medicinske proizvode održan je 22. svibnja 2024. s cilje dogovora o daljnjim aktivnostima Koordinacije. Uvodnu prezentaciju održavo je predsjednik Koordinacije Marko Husić.

Husić je podsjetio na aktivnosti provedene od 2022. godine do danas kada su članovi Koordinacije kontinuirano iznosili i upozoravali sve relevantne institucije o izmijenjenim uvjetima poslovanja, negativnim trendovima rasta  ulaznih troškova i neodrživost poslovanja. Zbog preniskih cijena te ignoriranja inflacijskog rasta troškova pomagala, čija je nabavna cijena u 2022/23.  porasla i preko 40 posto, došlo je do nedostupnosti čitavog niza proizvoda s liste HZZO-a.

Kao odgovoran socijalni partner upozoravali smo na potrebu žurnog rješavanja problematike, rekao je Husić  i potrebu žurnih Izmjena i dopuna Pravilnik o mjerilima za stavljanje medicinskih proizvoda na osnovnu i dodatnu listu medicinskih proizvoda Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje te mjerilima za određivanje cijena medicinskih proizvoda osobito članka 15. st. 2. kako ne bi došlo do ugroze distribucije prema osiguranicima HZZO-a.

Pritiscima HUP-Koordinacije za medicinske proizvode Pravilnik je dopunjen člankom 18.a (NN 146/22) kojim se omogućava podnositelju prijedloga podnošenje zahtjeva Zavodu za povećanje cijene medicinskog proizvoda koji je već uvršten u osnovnu ili dodatnu listu medicinskih proizvoda Zavoda.

Nakon rasprave članovi su donijeli zaključke o slijedećim aktivnostima.


vrh stranice