Započeo projekt Lokalnim partnerstvom do svijeta rada

11.07.2018.

U Splitu, 10. srpnja 2018., u zgradi Splitsko-dalmatinske županije, održana je konferencija za medije povodom početka EU projekta „Lokalnim partnerstvom do svijeta rada“. Projekt je prisutnim predstavnicima medija predstavio Ranko Milić, predsjednik Clustera za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split koji je ujedno i nositelj projekta.

 

Partneri na projektu su Regionalna razvojna agencija Splitsko-dalmatinske županije RERA, Centar za održivi razvoj, HUP, Grad Split, TOMS, Zdravi grad, SDŽ, Domine, Učilište Virtus, Udruga nezaposlenih SDŽ i Zadruga za etično financiranje ZEF.

 Projekt Lokalnim partnerstvom do svijeta rada bavi se upravo problemom nezaposlenosti, socijalne isključenosti i negativnih demografskih kretanja u SDŽ te je financiran iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt je ugovoren 14.svibnja 2018.g., s predviđenim trajanjem od 24 mjeseca, a iznos bespovratnih sredstava je 1.988.077,50 kuna i to u 100%-tnom intenzitetu potpore. Cilj projekta jest unaprijediti održivost, utjecaj i učinkovitost lokalnog partnerstva za zapošljavanje Splitsko-dalmatinske županije i unapređenje zapošljavanja i samozapošljavanja svih građana, a posebice ranjivih skupina

Neke od činjenica o Splitsko-dalmatinskoj županiji:

Po apsolutnom broju u siječnju 2018., SDŽ je 1. u RH s 16,4% svih nezaposlenih RH!, po stopi nezaposlenosti, SDŽ je 2016. s 20,9% 7. županija u HR, a 1. u Jadranskoj HR,  ima najveći broj nezaposlenih mladih u RH, u SDŽ je zaposleno svega 4,1% svih osoba sa invaliditetom u radno aktivnoj dobi, većina nezaposlenih je u riziku od siromaštva, a 14,4% nezaposlenih SDŽ korisnici su novčanih naknada, Grad Split izdvaja godišnje >8,9 milijuna kn za socijalne pomoći, sve veći broj poslodavaca ima poteškoća u nalaženju radne snage, a poduzetništvo se sporo razvija, razvoj masovnog turizma ne doprinosi održivosti jer nema kvalitetnih cjelogodišnjih radnih mjesta itd…

  Problemi nezaposlenosti, a istovremeno nedostatka radne snage i zanimanja na tržištu rada su toliko eskalirali da svi zajedno, civilni,  javni i privatni sektor moramo uporno i dosljedno raditi na rješavanju tih problema. Lokalno partnerstvo za zapošljavanje je primjer takvog umrežavanja i suradnje i mi nastavljamo tražiti modele koji će zaposliti mlade i ranjive skupine na tržištu rada.“ izjavila je direktorica  HUP-ovog regionalnog ureda Split Vesna Ivić-Šimetin.

 

vrh stranice