Zaključci Vijeća (telekom): Digitalni prioriteti budućnosti EU

10.06.2020.

Ministri telekomunikacija, na svojoj drugoj neformalnoj videokonferenciji (06.06.2020), održali su raspravu o digitalnim prioritetima EU-a u vremenu nakon COVID-19.

 

Sastankom je predsjedao Oleg Butković, hrvatski ministar za more, promet i infrastrukturu. Komisiju je zastupao povjerenik Thierry Breton .

U raspravi su ministri pozvani da razmotre tri pitanja koja je pripremilo predsjedništvo:

  • koje su glavne lekcije iz krize COVID-19 u digitalnom sektoru i prioritetni aspekti digitalne strategije
  • kako možemo osigurati konkurentnost i digitalni suverenitet EU-a na globalnoj razini?
  • kako možemo odrediti prioritete i povećati ulaganja u elemente koji su se pokazali neophodnim za vrijeme krize, a to su povezanost, podaci i digitalne tehnologije, poput umjetne inteligencije?

 

"Veliki dio gospodarstva i društva prebacio se na digitalnu verziju komunikacije tijekom pandemije. Danas smo se složili da ne smijemo dopustiti da ta prilika prođe, već da ostane trajna, povećanim naporima na digitalizaciji poduzeća i javnih usluga kao i sigurnosti i operativnosti naših mreža,"  izjavio je Oleg Butković, hrvatski ministar za more, promet i infrastrukturu

 

Predsjedništvo je iznijelo sažetak rasprave

  • Pod točkom Razno, predsjedništvo je informiralo ministre o stanju trenutnih zakonodavnih dosjea. Rad proveden na prijedlogu e-Privacy za vrijeme hrvatskog predsjedništva sažet je u izvješću o napretku koje je predsjedništvo predstavilo Odboru stalnih predstavnika (Coreper) 3. lipnja 2020. godine.
  • Za predloženu uredbu kojom se uspostavlja Europski kompetencijski centar za kibernetičku sigurnost i Mreža koordinacijskih centara, Coreper je 3. lipnja dogovarao novi mandat za pregovore s Europskim parlamentom. Predsjedništvo će kontaktirati glavnog pregovarača Parlamenta kako bi istražio mogućnost organiziranja trijaloga, tijekom preostalih tjedana hrvatskog predsjedanja.
  • Predsjedništvo je također upoznalo ministre s najnovijim zbivanjima o trenutnim nezakonodavnim aktivnostima. 3. lipnja Coreper je potvrdio potpuni dogovor o nacrtima zaključaka Vijeća o oblikovanju europske digitalne budućnosti i odlučio koristiti pisani postupak za njihovo usvajanje od strane Vijeća. Taj pisani postupak će biti pokrenut nakon videokonferencije.
  • Predsjedništvo je također predstavilo stanje u provedbi EU paketa s alatima za sigurnost 5G mreža.
  • Komisija je dostavila ažuriranje o razvoju aplikacija za traženje kontakata i upozorenja u kontekstu COVID-19. Nastavlja se raditi na tome da ove aplikacije postanu interoperabilne i izvan granica.
  • Dolazeće njemačko predsjedništvo predstavilo je svoj program rada na području telekomunikacija za drugu polovicu 2020. godine.

 

Dodatne informacije dostupne su na poveznici:

vrh stranice
vrh stranice