Zaključci predsjednika Europskog vijeća nakon videokonferencije s članovima Europskog vijeća o COVID-19

17.03.2020.

Danas, 17. ožujka, članovi Europskog vijeća održali su videokonferenciju o COVID-u 19 kako bi pratili prethodne zaključke od 10. ožujka 2020. zajedno s predsjednikom ECB-a, predsjednikom Euroskupine i visokim predstavnikom.

„Ponovno smo potvrdili potrebu da radimo zajedno i učinimo sve što je potrebno za suzbijanje krize i njenih posljedica.Prioritet je zdravlje naših građana.

O četiri identificirana prioriteta:

1. Ograničavanje širenja virusa

Podržali smo smjernice koje je predložila Komisija za upravljanje granicama. Moramo osigurati prolazak lijekova, hrane i robe i naši građani moraju biti u mogućnosti putovati u svoje matične zemlje. Pronađena su adekvatna rješenja za prekogranične radnike.

Kako bismo ograničili širenje virusa na globalnoj razini, složili smo se da ojačamo svoje vanjske granice primjenom koordiniranog privremenog ograničenja nebitnih putovanja u EU na razdoblje od 30 dana, na temelju pristupa koji je predložila Komisija.

 

2. Pružanje medicinske opreme

Pozdravili smo odluku Komisije koju je donijela odluku o potrebi prethodnog odobrenja za izvoz medicinske opreme (o čemu sam vas već izvijestila, op.a.)

Podržali smo napore Komisije da

(1) surađuje s industrijom; 

(2) vođenje zajedničkih javnih nabava koje su nedavno pokrenute i onih koje će se ubrzo dovršiti radi pružanja dovoljne količine zaštitne opreme; 

(3) i kupnja zaštitne opreme kroz okvir Civilne zaštite.

 

3. Promicanje istraživanja

Potaknuli smo napore koji se ulažu u podršku istraživanjima poput Savjetodavne skupine za COVID 19.

Naglasili smo potrebu da se razmjene informacije i razviju cjepivo i učine dostupnima svima kojima je to potrebno. U tom ćemo smislu podržati europske tvrtke.

 

4. Rješavanje socijalno-ekonomskih posljedica .

Usvojili smo izjavu Euroskupine od 16. ožujka i pozvali Euroskupinu da kontinuirano i pomno nadgleda gospodarska i financijska kretanja i da se bez odlaganja prilagodi koordiniranom odgovoru politike na brzo razvijajuću situaciju.

Podržali smo različite inicijative koje je Komisija poduzela na područjima jedinstvenog tržišta, poput prilagodbe pravila o državnim potporama i korištenja fleksibilnosti predviđenih u Paktu za stabilnost i rast i pribjegavanju proračunu EU-a. 

Unija i njezine države članice učinit će sve što je potrebno za suočavanje s trenutnim izazovima, za vraćanje povjerenja i brzi oporavak, za dobro naših građana.

 

5. Građani preostali u trećim zemljama.

Obvezali smo se koordinirati između naših veleposlanstava i delegacija EU-a u trećim zemljama. Visoki predstavnik i Europska služba za vanjske poslove podržat će djelovanje u tom pogledu.

Zajednički ćemo organizirati vraćanje građana EU, tamo gdje je to potrebno i moguće, i koristiti mehanizme civilne zaštite Unije. Mobilizirat će se dodatna sredstva Europske unije za takve zajedničke operacije.

Države članice i institucije odmah će početi poduzimati mjere na svim razinama. Članovi Europskog vijeća vratit će se ovom pitanju u videokonferenciji sljedeći tjedan. Redovito Europsko vijeće zakazano za 26. i 27. ožujka bit će odgođeno za kasnije.

vrh stranice
vrh stranice