Zahtjev za smanjenje naknade gospodarenja EE otpadom

23.04.2020.

Proizvođači i trgovci koji su obveznici plaćanja naknade gospodarenja EE otpadom, imaju značajan pad prihoda i do 90%, a odlukom Stožera većini poduzeća zabranjen je rad. Primjerice samo trgovci bijelom tehnikom promet bilježe pad prometa za 90%. 
Pravilnikom o gospodarenju otpadnom električnom i elektroničkom opremom naknada iznosi 2,25kn/kg što poduzeća stavlja u neravnopravan položaj u odnosu na druge države članice EU koje tu naknadu plaćaju u značajno nižem iznosu s obzirom da se naknada utvrđuje po komadu, a ne po težini pojedinog proizvoda. Opterećenje naknadom posebno dolazi do izražaja kod proizvoda veće težine te primjerice naknada koju trgovac plaća za uređaj bijele tehnike u RH iznosi od 150- 230 kuna po komadu, dok u drugim državama ta naknada je u visini od 1- 2 Eur po komadu (a ne po težini).
HUP je radi toga od MZOE zatražio hitne izmjene Pravilnika i smanjenje naknade gospodarenja EE otpadom za 60% kako bi se rasteretili proizvođači i uvoznici elektroničke opreme te uređaja za kućanstvo te na taj način podržao njihov rad u tijekom drastičnog smanjenja opsega poslovanja.

DOPIS HUP-a

vrh stranice