Za fer tržišnu utakmicu važni su javna nabava i reguliranje rada radnika upućenih u RH

12.03.2021.

Izvršni odbor HUP- Udruge elektroindustrije na sjednici održanoj u petak, 12. ožujka 2021. godine ponovno je kao važne faktore konkurentnosti poduzeća iz ovog sektora istaknuo javnu nabavu i uspostavljanje sustava nadzora visine isplaćenih plaća radnicima upućenima u RH .

 

Kako bi se inicirala zaštita domaćih izvođača od nelojalne konkurencije, Izvršni odbor razmotrit će mogućnosti temeljem Zakona o upućivanju radnika u RH te provođenja kontrole isplate plaća kod stranih poduzeća koja rade na javnim i privatnim infrastrukturnim projektima. 

Među ostalim temama izdvojio je izmjenu Zakona o radu kojom se poslodavcima treba omogućiti fleksibilnost u zapošljavanju i organizaciji rada te daljnje porezno rasterećenje rada, pri čemu  je prioritet smanjenje stope poreza na dohodak s 20% na 10%. Potrebna je i reforma sustava bolovanja, naročito u dijelu bolovanja do 10 dana, uz uvođenje jednakog poreznog tretmana poslodavaca i države. 

Izvršni odbor smatra kako sredstvima iz EU fondova treba potaknuti istraživanje i razvoj, izradu probnih serija već razvijenih visoko-tehnoloških proizvoda te modernizaciju proizvodnje (digitalizacija, automatizacija, robotizacija). Elektroindustrija snažno zagovara jačanje strukovnog obrazovanja i naglašava nužnost povećanja broja mladih ljudi strukovnih zanimanja koji će vještinama i znanjima odgovarati potrebama industrije. Svjesni kako to neće zadovoljiti potrebu za kvalificiranim radnicima, treba ubrzati vrijeme potrebno za ishođenje radnih dozvola te smanjiiti administrativno opterećenje u ovom području.


vrh stranice
vrh stranice