Vijesti iz EK: Odluka u vezi Uljanika

23.01.2018.

Europska komisija jučer (22. siječnja 2018.) je zaključila kako su hrvatski planovi za dodjelu državnog jamstva za zajam od 96 milijuna eura brodogradilištu Uljanik - u skladu s pravilima EU o državnim potporama.

Mjera će omogućiti tvrtki da zadovolji urgentne potrebe za likvidnošću pri pripremi plana restrukturiranja, dok su distorzije tržišnog natjecanja ograničene.

Hrvatska državna jamstva će pomoći brodogradilištu Uljanik nastaviti s radom i održavati 1 800 radnih mjesta, dok će istovremeno izraditi čvrstu strategiju restrukturiranja kako bi osigurala budućnost brodogradilišta. Plan restrukturiranja mora vratiti tvrtku na dugoročnu održivost bez kontinuirane javne potpore kako bi očuvanje radnih mjesta u ovoj regiji bilo na održivoj osnovi.

Hrvatska je 15. siječnja 2018. godine obavijestila Komisiju o planovima dodjele državnog jamstva na zajam od 96 milijuna eura u korist brodogradilišta Uljanik. Poduzeće, dio Uljanik grupe, zapošljava oko 1 800 ljudi. U financijskim je poteškoćama već nekoliko godina zbog nepovoljnih učinaka financijske krize na sektor brodogradnje općenito, a i zbog niskog niza naloga za nova plovila.

Ova mjera omogućit će brodogradilištu Uljanik da isplati plaće, dobavljače i druge hitne obveze tijekom sljedećih mjeseci i spriječi ga da prestane poslovati tijekom pripreme plana restrukturiranja.

Smjernice Komisije za spašavanje i restrukturiranje omogućuju državama članicama da podupiru poduzeća u teškoćama, pod uvjetom da su javne mjere ograničene u vremenu i opsegu te pridonose cilju od zajedničkog interesa.

Komisija je utvrdila da je potpora neophodna kako bi se spriječilo da Uljanik prestane s poslovanjem i izbjegne značajne gubitke radnih mjesta. Štoviše, potrebe likvidnosti tvrtke tijekom narednih mjeseci temelje se na razumnim pretpostavkama i pratit će ga neovisni revizor na temelju tjednih planova likvidnosti. Konačno, Hrvatska se obvezala da će obavijestiti tvrtku o planu restrukturiranja u roku od najviše šest mjeseci.

Stoga je Komisija zaključila kako će ta mjera pomoći u očuvanju radnih mjesta na području Jadranske Hrvatske, gdje je nezaposlenost znatno veća od prosjeka EU. Istodobno, strogi uvjeti vezani uz korištenje sredstava pribavljenih putem državne garancije i kratko trajanje mjere svest će potencijalno narušavanje tržišnog natjecanja, potaknuto državnom potporom, na minimum.

Više informacija bit će dostupno na internetskim stranicama Komisije, Glavna uprava za tržišno natjecanje (competition) te u javnom Registru državnih potpora pod brojem slučaja SA.49619.

Više informacija možete pronaći na sljedećim poveznicama:
• Commission's rescue and restructuring guidelines
• State Aid Register SA.49619.
vrh stranice
vrh stranice