Vijeće odobrava mjere za pomoć najugroženijim građanima EU

09.04.2020.

Veleposlanici EU jučer (8.travnja 2020.) su dogovorili izmjene Uredbe o fondu za pomoć najugroženijima (FEAD). Ovim se izmjenama nastoje umanjiti učinci krize COVID-19 na najugroženije. Olakšat će državama članicama, partnerskim organizacijama i ostalim uključenim stranama pristup fondu i zaštititi osoblje uključeno u distribuciju pomoći. Svake godine fond koristi oko 13 milijuna građana EU-a.

„Izbijanje pandemije COVID-19 glavni je izazov za naše napore za pomoć najugroženijim građanima. Promjene će omogućiti zemljama članicama povećanu stopu sufinanciranja iz proračuna EU-a i omogućit će financiranje zaštitne opreme najugroženijima, kao i onima koji sudjeluju u distribuciji potpore,“ izjavila je Vesna Bedeković, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Hrvatske

Prijedlog uvodi sljedeće nove elemente:

  • privremena mogućnost 100% sufinanciranja iz proračuna EU
  • izdaci za operacije reakcije na krizu prihvatljivi od 1. veljače 2020. godine
  • trošak nabave osobnih zaštitnih materijala i opreme za partnerske organizacije koji se smatraju prihvatljivim troškom
  • za neke elemente operativnog programa kao odgovor na epidemiju neće biti potrebno odobrenje Europske komisije

 

Izmjene i dopune predviđaju da troškovi budu prihvatljivi u slučajevima kada isporuka hrane ili osnovne materijalne pomoći kasni ili kada su operacije obustavljene ili nisu u potpunosti provedene.

U odnosu na prijedlog Komisije, stajalište Vijeća predviđa mogućnost pružanja pomoći u hrani i osnovne materijalne pomoći, ne samo putem elektroničkih bonova, već i putem bonova u bilo kojem obliku.

 

Pozadina

  • Uredba FEAD usvojena je 2014. godine i uspostavila je novi instrument za borbu protiv najgorih oblika siromaštva i uskraćivanja hrane, kao i beskućništva i materijalne oskudice djece. 
  • Kriterije za prepoznavanje onih najugroženijih osoba kojima je potrebna pomoć postavljaju države članice ili partnerske organizacije, uzimajući u obzir lokalne potrebe. 
  • Resursi dostupni fondu za razdoblje 2014. - 2020. iznose 2,5 milijardi eura po cijenama iz 2011. godine. 
  • Prijedlog za izmjenu uredbe Komisija je usvojila 2. travnja 2020. godine.

 

Sljedeći koraci:

Predsjedništvo Vijeća će sada obavijestiti Europski parlament da, ako isti usvoji stajalište u obliku zacrtanom u tekstu koje je odobrilo Vijeće, Vijeće će odobriti stajalište Europskog parlamenta, a zakonodavni akt će biti odobren u izričaju koji odgovara stajalištu EP-a.   Hrvatsko predsjedništvo će također zatražiti od Europskog parlamenta da iskoristi hitnu proceduru.

 

Tekst prijedloga Europske komisije i tekst (dosadašnji) Uredbe o FEAD-u dostavljam na poveznicama:

vrh stranice
vrh stranice