Vijeće je postiglo politički dogovor o privremenoj potpori radi ublažavanja rizika od nezaposlenosti u izvanrednim situacijama (SURE)

15.05.2020.

Kao dio svog paketa za hitnu pomoć u borbi protiv ekonomskog utjecaja krize COVID-19, EU uspostavlja privremeni instrument koji će pomoći radnicima da zadrže svoj posao tijekom krize.

Veleposlanici EU postigli su danas (15. svibnja 2020.)  politički dogovor o SURE, privremenom programu koji državama članicama može osigurati do 100 milijardi eura kredita pod povoljnim uvjetima. Instrument će omogućiti državama članicama da zatraže financijsku potporu EU-a za pomoć u financiranju naglih i ozbiljnih povećanja državnih javnih izdataka, od 1. veljače 2020., povezanih s nacionalnim shemama rada za kratko vrijeme i sličnim mjerama, uključujući samozaposlene osobe, ili na neke mjere povezane sa zdravljem, posebno na radnom mjestu kao odgovor na krizu.

 

SURE je jedna od tri sigurnosne mreže, vrijedna 540 milijardi eura, za radna mjesta i radnike, poduzeća i države članice, dogovorene od strane Eurogrupe 9. travnja 2020. Čelnici EU-a odobrili su sporazum 23. travnja i pozvali da paket djeluje od 1. lipnja 2020. godine.

 

„Pandemija COVID-19 predstavlja izuzetan izazov za Europu jer dovodi u opasnost mnoge živote i sredstva za život. Osim posljedica za javno zdravlje, epidemija je također uzrokovala velike ekonomske i socijalne poremećaje, pri čemu su se mnoge tvrtke morale oslanjati na javnu potporu kako bi sačuvale zaposlenost. SURE će biti vitalna sigurnosna mreža za zaštitu radnih mjesta i radnika jer će osigurati da države članice imaju potrebna sredstva za financiranje mjera za borbu protiv nezaposlenosti i gubitka prihoda, kao i neke mjere povezane sa zdravljem,“ izjavio je Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade i ministar financija Hrvatske.

 

Kako bi državama članicama koje traže potpore osigurala financijsku pomoć pod povoljnim uvjetima, Komisija će u ime EU-a prikupljati sredstva na međunarodnim tržištima kapitala. SURE kredite podupirat će proračun EU-a i garancije koje pružaju države članice u skladu s njihovim udjelom u BND-u EU-a. Ukupni iznos garancija iznosit će 25 milijardi eura.

 

Dok će sve države članice moći koristiti instrument, SURE će djelovati kao posebno važna sigurnosna mreža za radnike u najteže pogođenim ekonomijama. Formalno, financijska pomoć bit će dodijeljena odlukom koju donosi Vijeće na prijedlog Komisije.

SURE će biti dostupan nakon što sve države članice dostave svoja jamstva. 

Instrument će tada biti operativan do 31. prosinca 2022.

Vijeće može, na prijedlog Komisije, odlučiti produžiti razdoblje dostupnosti instrumenta, svaki put za daljnje šestomjesečno razdoblje, ako ozbiljne ekonomske smetnje uzrokovane krizom COVID-19 budu i dalje trajale.

 

Daljnji koraci:

Uredbu će sada trebati službeno usvojiti Vijeće, u pisanom postupku. 

Usvajanje je predviđeno do 19. svibnja.

vrh stranice
vrh stranice