Vijeće dalo pristanak na daljnje korištenje kohezijskih resursa

08.04.2020.

EU poduzima daljnje mjere kako bi novac kohezijske politike bio usmjeren na rješavanje posljedica pandemije koronavirusa.

Veleposlanici EU danas (8.travnja 2020.) su se složili oko stava Vijeća o drugom paketu mjera u manje od mjesec dana čiji je cilj oslobađanje više novca iz strukturnih fondova EU za operacije povezane s krizom. 

S obzirom na dosad neviđene izazove s kojima su suočene države članice, predložene izmjene usvojene su bez izmjena i dopuna, kako bi se ubrzao zakonodavni postupak.

„Izbijanje COVID-19 nezapamćen je izazov za Uniju i njezine zemlje članice. To zahtijeva europski odgovor u kojem moramo djelovati brzo i solidarno. Predloženim mjerama pružaju se ključna sredstva i dodatna fleksibilnost za borbu protiv ove krize. Ujedinjeni, našim građanima i tvrtkama moramo pokazati put. Budućnost Europe doista ovisi o tome kako trenutno djelujemo, izjavila je

Andreja Metelko-Zgombić, hrvatska državna tajnica za europska pitanja, predsjednica Vijeća.

Glavni novi element prijedloga, Coronavirus Response Investment Initiative Plus , jest taj što nudi dodatnu fleksibilnost u korištenju strukturnih fondova kako bi države članice mogle brzo i učinkovito odgovoriti na ekonomske i socijalne posljedice izbijanja COVID-19.

Dakle, države članice moći će prebacivati novac između različitih fondova kako bi zadovoljile njihove posebne zahtjeve. Na primjer, novac namijenjen infrastrukturnom projektu mogao bi se upotrijebiti za kupnju medicinskih ventilatora, podršku malim i srednjim poduzećima ili ulaganje u kratkoročne sheme zapošljavanja.

 

Novim mjerama privremeno će se ukloniti i postojeći uvjeti pod kojima regije imaju pravo na potporu. To će omogućiti da se resursi preusmjere na one regije koje su najviše pogođene krizom.

Kao privremena i iznimna mjera, države članice mogu zatražiti do 100% financiranja iz proračuna EU-a između 1. srpnja 2020. i 30. lipnja 2021. za programe koji se bave utjecajem pandemije.

Sljedeći koraci

Europski će parlament sada morati usvojiti svoje stajalište o novim mjerama. 

Nakon što postigne sporazum, očekuje se da Vijeće usvoji mjere pismenom procedurom.

Predloženi tekst buduće Uredbe dostavljam na poveznici:

 

vrh stranice
vrh stranice