Videokonferencija ministara turizma

22.05.2020.

Ministri su (20. svibnja 2020.) razmijenili mišljenja o tome kako najbolje nastaviti s provedbom smjernica i preporuka koje je Komisija predstavila 13. svibnja s ciljem da pomognu državama članicama u koordinaciji postupnog ukidanja ograničenja putovanja i omogućiti turističkim tvrtkama da se ponovno otvore, poštujući potrebne zdravstvene mjere.

Turizam je jedan od ključnih sektora europskog gospodarstva. Nažalost, to je također jedan od sektora kojeg je najteže pogodila kriza COVID-19. Ovaa videokonferencija, druga u manje od mjesec dana posvećena turizmu, potvrdila je da smo svi ujedinjeni i odlučni uložiti sve što je potrebno za brz i potpun oporavak europskog turizma. Oporavak koji omogućava našem turističkom poslu da ponovno pokrene svoje aktivnosti i jamči zdravlje i sigurnost kako posjetitelja tako i lokalnih zajednica, rekao je Gari Cappelli, hrvatski ministar turizma
 
Razmjena mišljenja strukturirana je na sljedeća dva pitanja:

 

• Kakva je procjena mjera poduzetih na razini EU i koje daljnje mjere treba poduzeti kako bi se osigurala odgovarajuća financijska i druga potpora turističkom sektoru?
• Koji bi bio najbolji način da se osigura učinkovita i pravovremena koordinacija u provedbi smjernica i mjera iz turističkog i prometnog paketa?
 
Ministri su pozdravili smjernice Komisije kao nužni prvi korak za oporavak turističkog sektora.
Konkretnije, ministri su izrazili snažnu podršku za niz načela koja bi trebala upravljati takvim oporavkom, kao što su:
• uska koordinacija na razini EU,
• postupan, korak po korak pristup,
• odluke temeljene na potvrđenim epidemiološkim podacima,
• princip nediskriminacije. 
 
S obzirom na to da su jasna komunikacija i potpuna transparentnost potrebni uvjeti za obnavljanje povjerenja u putovanja i turizam, ministri su potaknuli Komisiju da provede svoje planove za izradu interaktivne web stranice koja će javnosti biti dostupna u stvarnom vremenu s informacijama o uvjetima i mjerama u svakoj državi članici što se tiče turista.
 
Nekoliko država članica smatralo je da je turističkom sektoru potrebna brza i ciljana financijska potpora na razini EU-a za rješavanje utjecaja krize COVID-19, uključujući odgovarajuću financijsku potporu iz predstojećeg plana EU za oporavak koji bi trebala predstaviti Komisija o 27. svibnja 2020.
Konačno, što se tiče putnika čiji su letovi otkazani zbog pandemije, brojni ministri pozvali su Komisiju da državama članicama pruži dodatnu fleksibilnost u rješavanju problema likvidnosti zrakoplovnih kompanija.
 

vrh stranice
vrh stranice