Videokonferencija ministara odgovornih za kohezijsku politiku

16.06.2020.

Ministri EU-a održali su raspravu (15. lipnja 2020.) o ulozi kohezijske politike u gospodarskom oporavku nakon pandemije COVID-19.

Ministri su pozvani da razmijene mišljenja o najboljem načinu za postizanje prave ravnoteže između

  • mjera neposrednog odgovora na krizu i dugoročnih kohezijskih ciljeva,
  • fleksibilnosti na nacionalnoj razini i ciljane podrške najmanje razvijenim regijama te sektorima s najviše utjecaja

 

Ekonomske posljedice pandemije COVID-19 stavljaju kohezijsku politiku u prvi plan mjera oporavka kao ključne politike EU koja najbolje može spriječiti sve veće nejednakosti. Izbijanje koronavirusa može dovesti do povećanja regionalnih razlika koje, ako se mjere ne poduzmu hitno, mogu ugroziti funkcioniranje jedinstvenog tržišta. Kohezijska politika je u velikoj mjeri osmišljena kako bi pružila dodatnu podršku svim državama članicama i regijama, posebno onima čija je gospodarstva posebno teško pogodila pandemija i imaju najmanje kapaciteta, rekao je Marko Pavić, hrvatski ministar za regionalni razvoj i EU fondove.

U svojoj raspravi ministri su istaknuli važnost snažnije potpore zdravstvenom sektoru , kao i potrebu da se u potpunosti iskoriste ekonomski potencijali sektora koji su najizloženiji, poput turizma i kulture

S obzirom na krizu, države članice razmatrale su mogućnost povećanja fleksibilnosti transfera između strukturnih i investicijskih fondova. Cilj bi bio povećati spremnost za hitne slučajeve i dodatno promicati otvaranje novih radnih mjesta u malim i srednjim poduzećima. 

Neke su države članice izrazile mišljenje da je potrebno dodatno promišljanje o mogućnosti uključivanja mjera za brzo reagiranje, koje bi se mogle pokrenuti u izuzetnim okolnostima, u okviru kohezijske politike. 

Konačno, ministri su se složili raditi na jačanju alata kohezijske politike kako bi se društvima pomoglo u upravljanju trenutnom situacijom i postavilo osnove za brz i održiv oporavak gospodarstava. 

Videokonferencijom je predsjedao Marko Pavić , hrvatski ministar za regionalni razvoj i EU fondove. Europsku komisiju zastupala je povjerenica Elisa Ferreira . 

Na kraju je hrvatsko predsjedništvo objavilo priopćenje za javnost.

vrh stranice
vrh stranice