„Velike su sličnosti između vaterpola i poduzetništva, i u poduzetništvu se puno toga događa ispod vode“

26.10.2023.

Konferencija „Iskustvo nikada ne zastarijeva“ u organizaciji SENTOR-a i Hrvatske udruge poslodavaca raspravljala je o izazovima s kojima se poduzetnici susreću kada pokreću biznis, u tijeku rasta i razvoja poslovanja i na kraju svoje poduzetničke karijere, kada razmišljaju o izlasku iz poslovanja.

Konferencija je okupila sudionike mentorskog programa i druge poduzetnike i institucije koje pružaju podršku razvoju poduzetništva u Hrvatskoj. „Ono što nas osnivače, kao i sve mentore koji su nam se do sada pridružili povezuje je uvjerenje da jedino uz jake i uspješne poduzetnike, možemo imati i jaku i uspješnu zemlju i svi mi želimo volonterski, svatko na svoj način i u sklopu svojih mogućnosti, znanja i sposobnosti pomoći razvoju naše zemlje, izjavila je Blaženka Urbanke, suosnivačica i Predsjednica UO Kluba poduzetnika seniora SENTOR-a i dodala: „SENTOR ima dvostruku ulogu u našem društvu. Osim za razvoj poduzetništva u Hrvatskoj, nije manje važna uloga koju nudimo poduzetnicima i managerima pred kraj karijere kao i nakon kraja karijere dobiju novi smisao u pomaganju drugima, ne samo zato jer je dobro činiti dobro i jer pomoć drugima donosi zadovoljstvo i ponos učinjenim, nego i zato jer tako ostaju u kontaktu s trendovima u društvu, novim tehnologijama  i to u različitim industrijama i zadnje nimalo manje važno – ne stagniraju intelektualno ni emotivno i svjesno pomažu široj društvenoj zajednici“.

Glavni partner koji je podržao razvoj mentorskog programa SENTOR-a je Hrvatska udruga poslodavaca. Anny Brusić, direktorica HUP-ove Udruge malih i srednjih poduzetnika smatra kako je „izuzetno važno omogućiti razmjenu iskustava i znanja među poslodavcima i da u tom procesu svi uče i profitiraju. HUP-Udruga malih i srednjih poduzetnika, uključila se u ovaj projekt jer među svojim članovima ima i poduzetnike koji žele biti mentori, ali i poduzetnike koji traže iskustvo drugog poduzetnika da im pomogne u poduzetničkim dilemama.“ „Prva karakteristika šampiona je hrabrost, bez hrabrosti nema pobjede“, naglasio je Ratko Rudić,  naš umirovljeni vaterpolski trener i nekadašnji vaterpolist održao je inspirativno predavanje „Iskustvo pobjednika“ - o pristupu koji je primjenjivao u svojoj trenerskoj praksi koji mu je pomogao osigurati vrhunske rezultate, bez obzira na okruženje i timove s kojima je radio. Miodrag Šajatović rezimirao je Rudićevo predavanje s komentarom: „Velike su sličnosti između vaterpola i poduzetništva, i u poduzetništvu se puno toga događa ispod vode.“

Svoja početnička poduzetnička iskustva podijeli su i četvero mladih poduzetnika koji su uspješno savladali „dječje bolesti“ kod pokretanja biznisa, dok ih nisu snašli novi. Ines Poljak Aritonović je naglasila: „Poduzetništvo me natjeralo da budem dobra u stvarima u kojima sam bila loša i da se okružim s osobama koje me nadopunjuju.“ O razlozima, prednostima i nedostacima vlasničkog exit-a kroz prodaju tvrtke govorio je Ante Mandić osnivač IT tvrtke IN2, danas ulagač i SENTOR. „Prodaja tvrtke je značajna odluka“, naglasio je Mandić. „Važno je biti informiran, pripremljen i emocionalno spreman za proces i njegove posljedice“. Boris Popović suvlasnik riječke tvrtke Alarm Automatika i suosnivač SENTOR-a i Boris Vukić, partner u Adizes SEE, razgovarali su o preduvjetima da tvrtka nadživi osnivača. „Nema promjene ukoliko to osnivač ne odluči“, napomenuo je pritom Popović.

Sentor okuplja više od 30 poduzetnika mentora, a do sada je u mentorskom programu sudjelovalo više od 50 mentora, naglasila je Mirela Alpeza, te dodala da „SENTOR i dalje radi na promociji mentorskog programa prema potencijalnim mentorima i poduzetnicima koji trebaju njihovu podršku. Ta podrška može biti usmjerena na poslovne izazove, ali i na podršku poduzetniku kao osobi. " Mentori i poduzetnici kojima je potrebno mentorstvo slobodno se mogu obratiti Sentoru preko web stranice https://sentor.com.hr/. Organizatori konferencije bili su Klub poduzetnika seniora SENTOR, udruga koja okuplja iskusne, mahom umirovljene poduzetnike i menadžere koji pružaju pro bono mentorsku podršku poduzetnicima suočenim s izazovima u poslovanju, HUP, Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske u Hrvatskoj, CEPOR, Lider i HBOR. Partneri u organizaciji konferencije bili su i Erste & Steiermärkische bank,  Mazars Cinotti Consulting, Alpha Capitalis , HSM, Dalmacijavino i Podravka.

O SENTORU:

Klub poduzetnika seniora SENTOR, Udruga je koja okuplja iskusne, mahom umirovljene poduzetnike i menadžere koji pružaju pro bono mentorsku podršku poduzetnicima koji se suočavaju s izazovima u poslovanju. Cilj članova i partnera SENTOR-a je kroz provedbu mentorskog programa dati doprinos jačanju i promociji produktivnog poduzetništva i poduzetničke kulture u društvu, te pružiti podršku razvoju mikro, malih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj.

Mentorski program SENTOR-a provodi uz podršku Hrvatske udruge poslodavaca, Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske u Hrvatskoj, te udruženja umirovljenih poduzetnika Soundboard koje djeluje više od 40 godina u Nizozemskoj i dobitnik je nagrade Europske komisije za unaprjeđenje poduzetničkog okruženja.  

vrh stranice