Velike klinike koje se bave dentalnim turizmom za mjesec-dva počinju otpuštati

08.04.2020.

Iako bi bilo za očekivati da u jeku pandemije koronavirusa, kad je zaustavljeno kompletno društvo i gotovo sve djelatnosti na sjevernoj polutki Zemljine kugle, poduzetnici iz segmenta zdravstvenog sektora posluju najbolje, situacija je ipak, u najmanju ruku, izazovna i u toj djelatnosti.
Kako nam kažu iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) – Udruge liječnika poslodavaca u ugovornom odnosu, poduzetnici kojima većina djelatnosti otpada na ugovore s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO) posluju, dok je ostalima, posebice stomatološkim ordinacijama, egzistencija dovedena u pitanje.

Željko Rotim, predsjednik HUP-Udruge liječnika poslodavaca u ugovornom odnosu, pojašnjava da ova udruga u svom članstvu okuplja sve liječnike na primarnoj razini zdravstvene zaštite – opće obiteljske medicine, dentalne medicine, ginekologije, pedijatrije, medicine rada i dr., a koji su od početka pojave koronavirusa pod velikim opterećenjem – telefonske konzultacije, savjeti, trijaža, zvanje epidemiologija, uplašeni s kašljem i temperaturom.

“Radi se o velikom opsegu poslova nulte DTP kategorije (op. a. dijagnostičko-terapijski postupak) ili radi razumijevanja nula kuna, što će za posljedicu imati nemogućnost postizanja limita što dalje u pitanje dovodi do nemogućnosti isplate plaća. Svi liječnici na primarnoj razini pružanja zdravstvene zaštite poštuju sve akte i upute Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te su na dispoziciji pacijentima kako u ordinaciji tako i na telefon, e-mail. Naši pacijenti, osobito u ovo vrijeme kada smo pogođeni koronavirusom, su i više zabrinuti za svoje zdravlje, te im je kontakt s izabranim liječnikom potreban žurno i odmah što često zbog drugih pacijenata ili rada u COVID ambulantama nije moguće osigurati”, kaže Rotim.

Posrnula strana tržišta

U sektoru dentalne medicine došlo je, pak, do potpune zabrane i obustave rada zbog naputka Ministarstva zdravstva da se doktorima dentalne medicine dozvoljava samo rad s hitnim pacijentima i telefonske konzultacije. Slična je situacija i u svijetu.

Kako pojašnjavaju iz HUP-ove udruge, doktori dentalne medicine najugroženiji su vezano za mogućnost zaraze jer se radi u okruženju punom aerosola, sline i krvi prilikom svakog zahvata te ne postoji 100% sigurna i učinkovita zaštita. Zbog svega toga je u dentalnom sektoru došlo do potpune obustave rada i prihodi su na nuli. Kao i u svim drugim sektorima gospodarstvu, i u zdravstvu su postala upitna radna mjesta zbog krize.

“Većina radnika i dalje ostaje raditi osobito u ordinacijama koje imaju neku vrstu ugovora s HZZO-om, ali nažalost velike privatne klinike s desetinama ili stotinama zaposlenika koje su se bavile dentalnim turizmom u roku od mjesec-dva vrlo će vjerojatno započeti s otpuštanjem djelatnika, zbog apsolutnoga gubitka svih prihoda”, upozorava predsjednik ove udruge Željko Rotim.

Ovaj sektor je dodatno ugrožen jer je dentalna medicina u Hrvatskoj bila izuzetno usmjerena na strano tržište zbog vrlo razvijenog dentalnog turizma. U HUP-u se nadaju da se mjere koje se postojeće Vladine mjere odnose i na ordinacije dentalne medicine. “U ovome trenutku to nije potpuno jasno jer su ordinacije dentalne medicine registrirane dijelom kao slobodna zanimanja (obrt), dijelom kao d.o.o., a dijelom kao ustanove.

Nemaju informacija

Pretpostavka je da određene mjere vrijede prema privatnim ordinacijama vezane za minimalac za djelatnike, a i dalje naglašavamo da kriterij za mjere mora biti isključivo pad prihoda. Ugovorne ordinacije s HZZO-om zasad nemaju informacije hoće li i na koji način HZZO provoditi isplatu sredstava”, ističe Rotim.

Kao mjeru oporavka, nakon što korona kriza završi, vidi olakšice vezano za plaćanje doprinosa za djelatnike i obaveza prema državi.

“Treba razmotriti omogućavanje namjenskih kredita za privatne zdravstvene djelatnosti, vezano za omogućavanje trenutačne likvidnosti i plaćanja obaveza prema bankama, leasing kućama i dobavljačima. U ovoj struci je nužan svakodnevni kontakt s našim pacijentima te će stoga bez normalizacije stanja vezano za pandemiju struka do daljnjeg ostati bez prihoda. Mnoge privatne ordinacije koje su opterećene s raznim kreditnim obavezama, lizingom i velikim troškovima isplate plaća djelatnika i doprinosa te poreza, morat će biti zatvorene. Što će biti nakon toga nitko ne može predvidjeti”, zaključuje Željko Rotim.

vrh stranice
vrh stranice