Usvojena Odluka o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za 2018.

07.12.2017.

Na današnjoj sjednici Vlade RH usvojena je Odluka o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2018. Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u Narodnim novinama.

Odlukom je odobreno 31 000 radnih dozvola za strane radnike od čega:
• za novo zapošljavanje 21 210,
• za produženje već izdanih dozvola 9 000,
• za sezonski rad u poljoprivredi i šumarstvu 540 dozvola,
• za premještaj unutar društva 250 dozvola.
Najveći broj dozvola za zapošljavanje je odobren za djelatnosti graditeljstva, turizma i ugostiteljstva te brodogradnje. 

Pored toga, na sjednici su usvojene Odluke o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma između Vlade RH i Vijeća ministara BiH o
- upućivanju radnika trgovačkih društava sa sjedištem u BiH na rad u RH radi izvršavanja ugovora o izvođenju radova te
- sezonskom radu državljana BiH u RH.

U aktualnim okolnostima na tržištu rada za poduzetnike je izrazito važno osigurati što veću dostupnost radne snage te je u tom smislu HUP poduzeo brojne aktivnosti i imao važnu ulogu u zastupanju interesa poduzetnika tijekom procesa donošenja Odluke o utvrđivanju kvota za iduću godinu. Upravo aktivna uloge HUP-a i ustrajnost na potrebi rješavanja problema nedostatka radne snage za potrebe hrvatskog gospodarstva, doveli su do značajnog povećanja broja odobrenih radnih dozvola za strane radnike. Pritom je najvažnija bila podrška i aktivan doprinos naših članova te koristimo priliku zahvaliti se svima vama koji ste se na naš poziv uključili sa svojim prijedlozima potreba za zapošljavanjem stranaca i izradu prijedloga HUP-a o potrebnim kvotama, a koji je najvećim dijelom i ugrađen u Odluku Vlade RH.

Ovim putem ističemo da iako HUP podržava usvojene Odluke, svjesni smo kako se radi o „vatrogasnim mjerama“ s kojima se nastoji kratkoročno smanjiti nedostatke i neusklađenosti ponude i potražnje za radnom snagom.
Isto tako smatramo izrazito bitnim poduzeti sve mjere kako bi se povećala, prije svega, zapošljivost hrvatskih radnika podizanjem razine njihovih vještina i kompetencija. U tom smislu, bitno je provođenje kvalitetne reforme sustava obrazovanja te usklađivanje istog s potrebama gospodarstva pri čemu posebno ističemo važnost uvođenja dualnog obrazovanja, podizanja osnovnih digitalnih vještina te ostalih znanja koja su ključna na tržištu rada.

Zaključno ističemo kako će HUP aktivno pratiti provedbu predmetne Odluke te ćemo nastaviti s inicijativama s ciljem ubrzavanja i administrativnog rasterećenja postupka izdavanja radnih dozvola za strance.
vrh stranice
vrh stranice