USPJEH HUP-a: Povećanje visine blagajničkog maksimuma

22.01.2021.

4. siječnja 2021. g. na snagu je stupio Pravilnik o dopuni Pravilnika o fiskalizaciji u prometu gotovinom (NN1/2021) kojim je povećana visina blagajničkog maksimuma, najviše u iznosu od:

·        mikro subjekt i fizičke osobe 10.000,00 kuna,

·        mali subjekt 50.000,00 kuna,

·        srednji subjekt 80.000,00 kuna

·        obveznici fiskalizacije koji prelaze mjerila koja određuju malo gospodarstvo prema zakonu kojim se uređuje razvoj malog gospodarstva, mogu odrediti blagajnički maksimum u iznosu do 100.000,00 kuna.

HUP- Udruga energetike predlagala je povećanje blagajničkog maksimuma od trećeg kruga porezne reforme zbog značajnih troškova za prijenos utrška s maloprodajnih mjesta te je upozoravala kako su se ti troškovi udvostručili od početka primjene Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom. Naime, poduzećima je zbog sigurnosnih razloga u interesu polagati gotov novac na račun društva u banci, a za prijenos novca angažiraju zaštitarske tvrtke. Na pojedina mjesta dolazi se i više puta u istome danu što nosi veći poslovni trošak. 

Izražavamo zadovoljstvo što je Vlada pokazala razumijevanje i provela ovo rasterećenje, a za koji su stvoreni preduvjeti izmjenom Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom. Tom izmjenom se utvrđivanje visine blagajničkog maksimuma iz zakona izmijestilo u pravilnik, odnosno uređeno je da ministar pravilnikom propisuje visinu blagajničkog maksimuma  (NN138/2020) te su značajno povećani blagajnički maksimumi što će smanjiti učestalost prijenosa utrška. Pozdravljamo i pristup kojim se detaljnije razrađivanje pojedinih odredbi zakona, poput visine blagajničkog maksimuma, uređuju pravilnicima.

 

vrh stranice