Ukrajina

03.03.2014.

Ministri vanjskih poslova Europske unije okupili su se jučer u Bruxellesu radi izvanrednog sastanka Vijeća za vanjske poslove o Ukrajini. Vijeće je osudilo "jasno kršenje ukrajinske suverenosti i teritorijalnog integriteta agresijom ruske vojske te odobrenje ruskog saveznog vijeća od 1. ožujka o korištenju ruskih vojnih snaga na državnom području Ukrajine". Nakon sastanka visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton izjavila je: "Pozivam sve strane da odmah smanje napetosti dijalogom te da u potpunosti poštuju ukrajinske zakone i međunarodno pravo."
Europski ministri izjavili su i da je "EU spreman nastaviti svoje napore u međunarodnoj zajednici i međunarodnim financijskim institucijama, osobito MMF-u, u cilju pomoći Ukrajini".
Visoka predstavnica i potpredsjednica Catherine Ashton danas će se u Madridu sastati s ruskim ministrom vanjskih poslova Lavrovom.

6. ožujka održat će se izvanredni sastanak šefova država i vlada EU-a na kojem će se raspravljati o najnovijem razvoju događaja u Ukrajini te o mogućnostima za ublažavanje napetosti.

Vijeće za vanjske poslove: sažetak, zaključci i materijali za medije (3. ožujka 2014.)
Cijela izjava visoke predstavnice EU-a Catherine Ashton nakon izvanrednog zasjedanja Vijeća za vanjske poslove o Ukrajini (3. ožujka 2014.)
Sazvana izvanredna sjednica Europskog vijeća o Ukrajini
vrh stranice
vrh stranice