Ukrajina: Europska Komisija donijela je zakonodavni prijedlog za uvođenje restriktivnih mjera

29.07.2014.

U svom zaključku o Ukrajini od 22. srpnja Vijeće za vanjske poslove zatražilo je da "Komisija i Europska služba za vanjsko djelovanje zaključe pripremne radnje za moguće uvođenje ciljanih mjera i iznesu prijedloge djelovanja, uz ostalo u području pristupa tržištima kapitala, obrane, robe dvojne namjene te osjetljive tehnologije, uključujući sektor energetike.
U skladu s tim zahtjevom Komisija je 24. srpnja Vijeću predočila dokument u kojem se iznosi niz mjera koje bi se mogle poduzeti u područjima utvrđenima u zaključcima Vijeća te postupak koji bi trebalo slijediti pri donošenju relevantnih pravnih instrumenata. Na temelju tih pripremnih radnji Odbor stalnih predstavnika (COREPER) Vijeća razmijenio je mišljenja prošlog četvrtka i petka. S obzirom na njegovo načelno slaganje s pristupom Komisije, Europska Komisija je u petak, 25. srpnja iznijela potrebne zakonodavne prijedloge u svim područjima koja je utvrdilo Vijeće. Pritom je predsjednik Barroso dao sljedeću izjavu:
„Konačnu odluku sada trebaju donijeti države članice EU-a, no vjerujem da je riječ o učinkovitom, pravilno usmjerenom i uravnoteženom paketu koji pruža fleksibilnost za usklađivanje reakcije promjenama na terenu. Nadam se da će se sljedećeg tjedna države članice suglasiti s ovim paketom restriktivnih mjera. Podsjećam da navedene mjere nisu same sebi svrhom, već predstavljaju sredstvo za pregovaranje i političko rješavanje krize, što i dalje ostaje odlučujući prioritet EU. Pozivam Rusiju da poduzme odlučne korake za zaustavljanje nasilja te se ozbiljno uključi u pregovore o mirovnom planu.”
Sada ostaje da se države članice usuglase s prijedlogom Komisije. Odbor stalnih predstavnika (COREPER) Vijeća o zakonodavnim prijedlozima će raspravljati u utorak 29. srpnja.
za više informacija: STATEMENT/14/242
vrh stranice
vrh stranice