U Vinkovcima održana radionica „Energetska učinkovitost u industriji”

02.03.2017.

Na traženja članova, sa ciljem informiranja i educiranja poslodavaca o mogućnostima realizacije energetski učinkovitih mjera u njihovim proizvodnim pogonima (otplata kroz uštedu energije) i mogućnosti prijave projekta za sufinanciranje iz EU fondova, HUP Regionalni ured Osijek u suradnji s HUP-ovom Koordinacijom za energetsku učinkovitost organizirao je radionicu u četvrtak, 02. ožujka 2017. godine u Vinkovcima, na temu: “Energetska učinkovitost u industriji”.
Cilj radionice je doprinijeti poboljšanju energetske učinkovitosti i uvođenje (prebacivanje) na korištenje obnovljivih izvora energije u tvrtkama, osobito kroz mjere mogu dodatno konkurirati na EU fondove i povući sredstva sufinanciranja:
• Mjere uštede u elektromotornim pogonima,
• Mjere uštede izmjenom strojeva novim uz minimalnu ostvarenu uštedu 20%,
• Mjere uštede izmjenom ventilacije novom uz minimalnu ostvarenu uštedu 20%,
• Modernizacija rasvjete,
• Obnova ovojnice zgrade,
• Obnovljivi izvori energije,
• Promjena energenta za grijanje i hlađenje.

U okviru radionice predstavljeni su HBOR programi kreditiranja, odnosno dana informacija o kreditnim programima za energetsku učinkovitost.

Veliki odaziv na radionici govori o da su poduzetnici prepoznali mogućnosti koje im se pružaju u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., prioritetna os je promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, a specifični cilj 4b1 Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama.

Predavači na radionici su bili predstavnici HUP Koordinacije za energetsku učinkovitost - Igor Boni, Eduard Vivoda, Josip Erjavec i ivica Vego, koji imaju višegodišnje iskustvo u energetskoj učinkovitosti, u samoj implementaciji i dobivanju bespovratnih sredstava iz EU fondova, a programe HBOR-a prezentirao je Boris Čagalj, HBOR Područni ured za Slavoniju i Baranju.

Ova tražena radionica, održana je u okviru PUMA programa kojeg HUP Regionalni ured Osijek provodi već više od deset godina, uz potporu Vukovarasko-srijemske županije, a zbog velikog interesa održati će se i u Slavonskom Brodu 10. ožujka 2017. godine.
vrh stranice
vrh stranice