U Splitu predstavljen gluten free standard

10.10.2017.

U organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca Podružnice Dalmacija u splitskom Hotelu Park je organizirano predstavljanje prvog gluten free standarda u Hrvatskoj, novog trenda u prehrani i ugostiteljstvu – gluten free ponuda.
Posljednja istraživanja potvrđuju da je gluten jedan od najzastupljenijih alergena u hrani. Procjenjuje se kako danas u Europi ima više od 70 milijuna osoba osjetljivih i netolerantnih na gluten, 190 milijuna osoba koje izbjegavaju pšenicu i gluten te 11 milijuna oboljelih od celijakije, autoimune bolesti kao krajnjeg izraz nepodnošenja glutena.

„Kuhanje s proizvodima bez glutena nije dovoljno da restoran bude gluten-free. Stoga smo i razvili BOSK gluten free standard s ciljem smanjenja rizika kontaminacije pripremljenih jela i slastica glutenom. Standard također propisuje protokole proizvodnih procesa nabave, skladištenja, pripreme i posluživanja hrane kao i korektivne mjere koje se trebaju poduzeti u slučaju sumnje na kontaminaciju glutenom.“, izjavio je Denis Delogu, direktor tvrtke BOSK.

Ugostiteljima i turističkim kućama te ostalim zanteresiranima, predstavio je standard pripreme i posluživanja bezglutenskih jela. BOSK gluten free standard, kao prihvaćeni standard za sigurnost hrane, osigurava ugostitelju u proizvodnji hrane praktično znanje o pripremi bezglutenskih proizvoda kroz edukaciju osoblja, savjete o procesima proizvodnje i posluživanja te podršku pri uvođenju i provođenju standarda. Kako u svoju ponudu uvrstiti i jela bez glutena, radi aktivnog uključivanja u tržište od oko 600 – 800 tisuća gostiju koji borave u hrvatskoj tijekom godine, najviše je zanimalo polaznike. Upiti su se odnosili na pripremu i cijeli proces i put hrane, od skladišta preko kuhinje pa do serviranja, kako bi se izbjegla križna kontaminacija.
vrh stranice
vrh stranice