U Splitu održana radionica o izmjenama i dopunama Zakona o radu – poduzetnici ispunili dvoranu do zadnjeg mjesta

18.01.2023.

17. siječnja 2023., u splitskom hotelu Park, održana je radionica „Izmjene i dopune Zakona o radu u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca Split u suradnji s Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Uvodnu riječ održali su Dražen Opalić, pomoćnik ministra rada iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Admira Ribičić, direktorica odjela za zakonodavstvo i pravne  poslove HUP-a. Prezentaciju  „Izmjene i dopune Zakona o radu“ održala je Josipa Klišanin, načelnica Sektora za rad u Upravi za rad i zaštitu na radu (MROSP), a na brojna pitanja sudionika radionice, odgovarali su, osim navedenih predstavnika ministarstva i predstavnici HUP-a, Nenad Seifert, direktor HUP regionalnog ureda Rijeka i voditelj radne skupine za izmjene Zakona o radu te Dario Ćorić, pravni savjetnik HUP-a.

Sama prezentacija detaljno je objasnila sve izmjene, pa je tako bilo riječi o ugovorima o radu na određeno vrijeme, radu na izdvojenom mjestu rada i radu na daljinu, dodatnom radu, novim pravima radi usklađivanja poslovnog i privatnog života, transparentnim i predvidivim uvjetima rada,Plaćama, uključujući povećanjima plaće za rad nedjeljom, poticanju duljeg ostanka u svijetu rada, pravim članova sindikata potpisnika kolektivnog ugovora i radu putem digitalnih radnih platformi. Posebna pažnja bila je posvećena Ugovorima na određeno i prihvatljivim iznimkama, radu na izdvojenom mjestu rada i radu na daljinu, dodatnom radu, plaćama i naknadama, duljem ostanku u svijetu rada, radu putem digitalnih radnih platformi itd…

Nakon održane prezentacije, sudionici su postavljali pitanja od kojih možemo navesti pitanja ograničenja broja ugovora no radu na određeno vrijeme i njihovu uzastopnost, o radu u preraspodjeli i dodatnom radu, pitanja o obračunu plaće i njenim sastavnim djelovima, sezonskom radu i preraspodjeli radnog vremena i brojnim drugim na koja su strpljivo odgovarali predstavnici HUP-a i ministarstva. Poslodavci su upozoreni da svi novi ugovori o radu moraju biti usklađeni sa sadržajem zakona i novim odredbama.

vrh stranice