U OECD-u postignut sporazum o minimalnoj globalnoj poreznoj stopi

08.10.2021.

Velika reforma međunarodnog poreznog sustava koja je završena u OECD -u osigurat će da će multinacionalna poduzeća (MNE) podlijegati minimalnoj poreznoj stopi od 15% od 2023.

Značajni sporazum, koji je postiglo 136 zemalja i jurisdikcija, predstavljajući više od 90% globalnog BDP -a, također će preusmjeriti više od 125 milijardi USD dobiti od oko 100 najvećih i najprofitabilnijih multinacionalnih kompanija na svijetu u zemlje širom svijeta, osiguravajući da te tvrtke plaćaju pošten udio poreza gdje god posluju i ostvaruju dobit.

Nakon godina intenzivnih pregovora o uvođenju međunarodnog poreznog sustava u 21. stoljeće, 136 jurisdikcija  pridružilo se Izjavi o rješenju s dva stupa za rješavanje poreznih izazova koji proizlaze iz digitalizacija gospodarstva. S obzirom da su se Estonija, Mađarska i Irska pridružile sporazumu, sada ga podržavaju sve zemlje OECD -a i G20.

Rješenje s dva stupa bit će dostavljeno 13. listopada na sastanak ministara financija G20 u Washingtonu, a zatim na samitu lidera G20 u Rimu krajem mjeseca.

Globalnim ugovorom o minimalnom porezu ne nastoji se ukloniti porezna konkurencija, već se na njega stavljaju multilateralno dogovorena ograničenja, a zemlje će prikupljati oko 150 milijardi USD novih prihoda godišnje.

Prvi stup osigurat će pravedniju raspodjelu dobiti i poreznih prava među zemljama u odnosu na najveća i najprofitabilnija multinacionalna poduzeća. On će ponovno dodijeliti neka porezna prava nad multinacionalnim kompanijama iz njihovih matičnih zemalja na tržišta na kojima imaju poslovne aktivnosti i ostvaruju dobit, bez obzira na to jesu li tvrtke tamo fizički prisutne. Konkretno, multinacionalna poduzeća s globalnom prodajom većom od 20 milijardi eura i profitabilnošću iznad 10% - koja se mogu smatrati pobjednicima globalizacije - bit će obuhvaćena novim pravilima, pri čemu će se 25% dobiti iznad praga od 10% preraspodijeliti na tržište nadležnosti.

U okviru Prvog stupa očekuje se da će se porezna prava na više od 125 milijardi USD dobiti preraspodijeliti svake godine na tržišne jurisdikcije. Očekuje se da će prihodi u zemljama u razvoju biti veći od onih u naprednijim gospodarstvima, kao udio u postojećim prihodima.

Drugi stup uvodi globalnu minimalnu stopu poreza na dobit postavljenu na 15%. Nova minimalna porezna stopa primjenjivat će se na tvrtke s prihodom većim od 750 milijuna eura, a procjenjuje se da će godišnje generirati oko 150 milijardi dolara dodatnih globalnih poreznih prihoda. Daljnje koristi će također nastati stabilizacijom međunarodnog poreznog sustava i povećanom poreznom sigurnošću za porezne obveznike i porezne uprave.

"Današnji sporazum učinit će naše međunarodne porezne aranžmane poštenijim i boljim", rekao je glavni tajnik OECD-a Mathias Cormann. “Ovo je velika pobjeda za učinkovit i uravnotežen multilateralizam. Radi se o dalekosežnom sporazumu koji osigurava da je naš međunarodni porezni sustav primjeren svrsi u digitaliziranom i globaliziranom svjetskom gospodarstvu. Sada moramo raditi brzo i marljivo kako bismo osigurali učinkovitu provedbu ove velike reforme ”, rekao je glavni tajnik Cormann.

Zemlje namjeravaju potpisati multilateralnu konvenciju tijekom 2022., s učinkovitom provedbom 2023. Konvencija je već u razvoju i bit će pokretač za provedbu novo ugovorenog prava oporezivanja u okviru Prvog stupa, kao i za odredbe mirovanja i uklanjanja u u odnosu na sve postojeće poreze na digitalne usluge i druge slične relevantne jednostrane mjere. To će donijeti veću sigurnost i olakšati trgovinske napetosti. OECD će razviti model pravila za uključivanje drugog stupa u domaće zakonodavstvo tijekom 2022. godine, koji će stupiti na snagu 2023. godine.

Rješenje s dva stupa sadrži niz značajki koje osiguravaju rješavanje problema zemalja niskog kapaciteta. OECD će osigurati da se pravila mogu učinkovito i djelotvorno primjenjivati, a također će ponuditi sveobuhvatnu podršku u izgradnji kapaciteta zemljama kojima je to potrebno.

Dodatne informacije o nastavku međunarodnih pregovora o poreznoj reformi dostupne su i na: https://oe.cd/bepsaction1.

vrh stranice
vrh stranice